Cropped landscape
Tudomány
Csókay a szétválasztó műtét részleteiről
2019-01-0707:12
Dr. Csókay András az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában beszélt a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásának folyamatáról.
A műtétsorozat első lépcsőjében– Hudák István idegsebész vezetésével – sikerült érpályán belüli módszerrel szétválasztani a nagy közös vénákat az agyban. Ez egy lépcsőben történt meg tavaly, összesen 14 óra alatt. Most egy rövidebb műtétsorozat következik, a bőrnek a tágítása. A harmadik lépcsőben pedig a végleges szétválasztás jön majd – ismertette az ECHO TV-nek adott telefonos interjúban Csókay András.
 
Pataki Gergely plasztikai sebész egy speciális szövettágító rendszert fejlesztett ki, hogy táguljon a gyerekek bőre, hiszen amikor sikerül őket szétválasztani, óriási bőrhiány keletkezik majd az összenövés helyén. Csókay hozzátette: a bőrhiány pótlása kulcsfontosságú, hiszen anélkül biztos lenne a fertőzés, ami fatális következményekkel járhat.
 
Mintegy 100 nap szükséges a tágításhoz, utána pedig 30-40 napon belül meg kell történnie a végleges műtétnek – közölte a szakember, aki arra a kérdésre, miért hazánkban kerül sor a további beavatkozásra, elmondta: az orvoscsapat nem tudott több hónapra kimenni Bangladesbe, ezen kívül Budapesten sokkal fejlettebbek a kórházi körülmények, mint Dakkában.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ