Cropped landscape
Belföld
2020-ban kezdődhetnek a szuperkórház beruházásai
2019-01-0707:02
Nemrég megjelentek a Dél-pesti Centrumkórház tervei, amely a legnagyobb a tervezett centrumkórházak közül. És még idén letehetik a Dél-Budára tervezett szuperkórház alapkövét is. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszélt a tervekről. Elmondta, a tervezés jövőre véget ér és amennyiben a kormány igent mond rá, 2020-ra elkezdődhetnek a beruházások. 
A három centrum mellett 21 társkórház, - sőt az egyházi kórházakkal együtt 25 -  a kormány döntése nyomán pedig még 32 szakrendelő is tárgya ennek a folyamatnak, nemcsak Budapesten, hanem Pest megyében -  mondta a fejlesztésekkel kapcsolatban a miniszteri biztos. A tavalyi bejelentések szerint 700 milliárd forint körüli összeget becsültek, amit a kormány számára bemutattak. A járóbeteg szakrendelők és az egyházi kórházak fejlesztésével együtt pedig 750 milliárd forint, ami reálisnak tűnik - fűzte hozzá Cserháti Péter.

Már ebben az évben folynak olyan beruházások, amelyek a Dél-pesti centrum esetében pótolják az amortizálódott eszközöket, valamint érkezik MR és CT készülék is. Ezeken felül folyik a teljes informatikai eszközpark cseréje, ami a fővárosban elmaradt az elmúlt években. A Dél-pesti kórházban működő osztályokat először el kell költöztetni a szomszéd Szent László telephelyre és utána lehet a régi épületek bontásával a helyet szabaddá tenni, várhatóan ez is elkezdődik ebben az évben - magyarázta.

Cserháti Péter hozzátette, az előkészületek már idén elkezdődhetnek, a tervezés jövőre véget ér és a kormány 1-1,5 év múlva igent tud rá mondani. Amennyiben ez megtörténik, úgy 2020 második felében megkezdődhetnek a beruházások. A nagy centrumokhoz 2-3 év, míg a kisebb kórházak, valamint rendelők esetében pedig különösen gyors időtartam várható. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ