Gazdaság
Tovább lassult az ipari termelői árak emelkedése tavaly novemberben
2019-01-0409:54
Tavaly novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az emelkedés üteme a júliusi 8,4 százalékról negyedik hónapja folyamatosan csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7 százalékkal nőttek az előző havi 8,2 százalékos emelkedés után. A feldolgozóiparban 5,7 százalékosra lassult az emelkedés mértéke az októberi 7,4 százalékról. A több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten az előző havi kétszámjegyű emelkedés után.
    
Az árváltozást a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása is befolyásolta - tette hozzá jelentésében a KSH. 
    
Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árainak emelkedése ugyanakkor gyorsult az októberi 2,2-ről 2,8 százalékosra, a gyógyszeriparban pedig második hónapja alacsonyabbak voltak az árak, mit egy évvel korábban. A járműgyártásban az átlagosnál alacsonyabb, 4,3 százalékos volt a termelői árak emelkedése, az elektronikai és számítástechnikai gyártóknál pedig a feldolgozó ipari átlagot éppen átlépő 5,8 százalékos.
    
A tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek átlagosan 4,0 százalékkal tudták emelni áraikat, míg a nem tartós fogyasztási cikkek 1,9 százalékkal drágultak. A beruházási javak 4,2  százalékkal drágultak, míg a további feldolgozásra szánt alapanyagok és féltermékek termelői ára 6,0 százalékkal emelkedett.
    
Az ipari exportértékesítés árai 4,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,7 százalékkal nőttek az árak. A járműgyártás forintban mért exportárai 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a számítástechnikai és elektronikai termékek ára 4,0 százalékkal, a gyógyszereké 3,1 százalékkal, a vegyipari termékeké 6,1 százalékkal nőtt, az élelmiszerek 1,5 százalékkal drágábban keltek el a külpiacokon.
    
Tavaly novemberben a forint az euróhoz képest 10,42 forinttal - 3,34 százalékkal -, az amerikai dollárral szemben  18,17 forinttal - 6,84 százalékkal gyengébb árfolyamon forgott,  mint egy évvel azelőtt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ