Cover
Gazdaság
Szajlai Csaba: A túlóratörvény fehéríti a gazdaságot
2019-01-0421:28
Felmérések szerint a túlóratörvény a munkavállalók döntő részét nem fogja érinteni. Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: az OECD jelentés azt rögzíti, hogy a magyarok a túlóra tekintetében sereghajtók.
Szajlai Csaba úgy fogalmazott, hogy a 250 óra túlóra felemelése 400 órára egy lehetőség, mely nem kötelező, mert a két fél megállapodásán alapszik.

Kifejtette: a túlóratörvény fehéríti a gazdaságot, hiszen az ideiglenesen kiesett munkaerőt eddig csak jogi trükkökkel lehetett pótolni.
Most már lehetőség lesz arra is, hogy bejelentés alapján menjenek, ne csúsztassák le a munkaórákat és a jelenléti íveket az előírások alapján alkalmazzák
- emelte ki. Hozzátette: az OECD jelentés azt rögzíti, hogy a magyarok a túlóra tekintetében sereghajtók.

Szajlai Csaba elmondta: mi magyarok versenyképesség tekintetében három komponenssel tudunk versenyezni. A szakképzett és relatíve olcsó munkaerőnkkel, az iparterületünkkel és az adókedvezményekkel.
A kormány él ezekkel a lehetőségekkel. Számos olyan rendelkezés született 2010 óta, melyek keményebbek is voltak, mint a mostani rendelkezés. Ezeket az idő igazolta, hiszen soha nem dolgoztak még ennyien Magyarországon. Erről nem szabad megfeledkezni, ahogy a bérekről sem
- fogalmazott.
A szakszervezetek szerint nagyobb, 11 százalékos béremelés is lehetséges lett volna. Velkovics Vilmos azon kérdésére, miért nem ment ebbe bele a kormány és a munkaadók Szajlai Csaba úgy fogalmazott: van egy hat éves bérmegállapodás a kormány és a szociális partnerek között. A kormány nem akar diktálni és szembe menni a piaccal. Jövőre jutunk el oda, hogy a minimálbér az 500 eurót eléri. Ezzel a térségi átlagban leszünk.
Magyarországon 2018 év végére nagyjából összejött az 1000 eurós átlagbér, mely évekkel ezelőtt még az álom kategóriába tartozott, ahogy az is, hogy az elmúlt nyolc év leforgása alatt a minimálbér megduplázódott és a garantált bérminimum is a kétszeresét éri az elmúlt évekhez képest
- emelte ki.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ