Cropped landscape
Gazdaság
Egyre több nyugdíjasnak éri meg dolgozni, és a vállalkozó is jól jár
2019-01-0307:01
Nem túl hosszú idő alatt akár meg is duplázódhat a nyugdíj mellett munkát vállalók létszáma – véli a pénzügyminiszter helyettese. Ebben szerinte annak a néhány napja élő közteherviselési szabálynak is jelentős szerepe lehet, amelynek nyomán idén már csak személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak, járulékot nem. Tállai András a Magyar Időknek leszögezte, a nyugdíjas dolgozók természetesen ezentúl is megkapják az őket nyugdíjasként megillető egészségügyi ellátásokat. A változtatással egyébként a vállalkozások is jól járnak: nemcsak tapasztalt munkaerőhöz jutnak, de a közterheik is csökkennek.
A magyar munkaerőpiac ma kivételes helyzetben van: míg az évtized elején állásból volt kevés, ma már munkaerőből jelentkezik hiány, egyes helyeken kifejezetten égető szükség mutatkozik tapasztalt és képzett dolgozók iránt.
A munkaerőhiányt akár azok a szakemberek is pótolhatják, akik korábban nyugdíjba vonultak, de a nyugdíj mellett önként és szívesen vállalnak munkát
– mondta lapnak a pénzügyminiszter helyettese, majd hozzátette: ezt felismerve határozott úgy a kormányzat, hogy rendkívül kedvezményes körülményeket alakít ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik úgy döntenek, visszatérnek a munkaerőpiacra.

Tállai András rámutatott: a január elseje óta élő szabályok alapján a nyugdíj mellett dolgozók fizetéséből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell levonni, az érintetteknek tehát sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük.
Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a dolgozó idősek ellátás nélkül maradnának. A nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek, ebben semmilyen változás nem lesz
– magyarázta a miniszterhelyettes. Ugyanúgy jár a kórházi és a háziorvosi ellátás, s felkereshető a szakrendelés is.
A szabályok átalakítása azt a célt szolgálta, hogy a dolgozó nyugdíjasok fizetésük minél nagyobb részét kézhez kapják
 – folytatta Tállai András, majd egy példával érzékeltette az új helyzetet. Eddig bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat.

Idén viszont már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy – a példánál maradva – százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

A miniszterhelyettes szerint elképzelhető, hogy az új szabályozás nyomán sok nyugdíjas átgondolja saját helyzetét, s akár részmunkaidőben is, de visszatér korábbi kereső tevékenységéhez, vagy új feladatot vállal.
Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet
– mondta Tállai András. Hozzátette: a folyamatot erősítheti, hogy a munkaadóknak igencsak megéri nyugdíjas szakembereket alkalmazni.

Egyrészt a cégek ilyenkor mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól, januártól 21 százaléknyi közterhet takarítanak meg. Másrészt a nyugdíjas dolgozók felvételével olyan tapasztalat, tudás és szakértelem kerülhet a vállalkozáshoz, amely a legnagyobb hozzáadott értékkel bírhat bármely gazdasági szereplő esetében.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ