Cropped landscape
Tudomány
Brit kutatók szimulálták, hogyan jött létre az Uránusz tengelyferdesége
2018-12-2118:57
A Durhami Egyetem kutatói számítógépes szimulációval kimutatták, hogyan jött létre az Uránusz szokatlanul nagy tengelyferdesége.
Az Uránusz a Naprendszer egyetlen bolygója, amelynek igen nagy, 90 százalékhoz közeli a tengerferdesége, csillagászok szerint hogy ez egy korai bolygóméretű objektummal való ütközés során jöhetett létre több milliárd évvel ezelőtt.
    
Brit csillagászok úgy vélik, tudják, hogyan jött létre ez a tengelyferdeség: a Naprendszer hetedik bolygója legalább kétszer ütközött egy földméretű hatalmas kőzettel.
    
Részletes számítógépes szimulációk megmutatták, hogy egy óriási kőzet csapódott bele a naprendszer hetedik bolygójába - hangoztatta Jacob Kegerreis, a Durhami Egyetem csillagásza, aki egy amerikai űrtudományi konferencián mutatta be eredményeiket.
    
Az Uránusz egy páratlan bolygó a Naprendszerben. A bolygónak, csak úgy, mint öt holdjának a tengelyferdesége 90 fokhoz nagyon közeli, a mágneses tér erőssége az északi féltekén tízszer annyi, mint a déli féltekén. Az Uránusz mágneses tengelye 60 fokkal eltér a forgási tengelytől, ezért a napszél lökéshullám frontja erősen eltolja, mintegy a bolygó mögé csavarja és spirálba rendezi a mágneses erővonalakat. A magban nagy nyomású, átalakult kristályszerkezetű sós-ionos víz áramlik, amely gyenge mágneses erőteret kelt.
    
A számítógépes szimulációk szerint az összeütközés és az Uránusz átformálása - és a vele ütköző kőzet bizonyos részének vagy egészének beborítása - órák alatt megtörtént - magyarázta Kegerreis, aki animációs filmen mutatta be a hirtelen ütközést és annak következményeit.
    
A csillagász valószínűnek tartja, hogy ez az Uránusszal ütköző nagy objektum még mindig valahol a Naprendszerben nagyon távol bolyong. Ez megmagyarázná a bolygó keringésével kapcsolatos bizonyos kérdéseket, és bele illik abba az elméletbe, hogy egy tizedik bolygó is létezik a Naprendszerben valahol a Plútón túl - vélte Jim Green, a NASA vezető tudósa, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.
    
Green elképzelhetőnek mondta, hogy több kisebb - Pluto méretű - űrkőzet lökte fel az Uránuszt, de Kegerreis csoportjának kutatása egyetlen nagy ismeretlen objektumra mutat.
    
Az összeütközés a szakemberek szerint 3-4 milliárd évvel ezelőtt történt, még az előtt, hogy az Uránusz nagyobb holdjai nem alakultak ki.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ