Cropped landscape
Gazdaság
304 millió euró volt a külkereskedelmi többlet októberben
2018-12-2109:35
Az októberi külkereskedelmi aktívum 304 millió euró volt, 221 millió euróval kevesebb a 2017. októberinél, a kivitel volumene 6,4 százalékkal, a behozatalé 7,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,9, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a második becslés alapján.
A tájékoztatás szerint 2018. január-októberben a külkereskedelmi mérleg többlete 5,2 milliárd euró volt.

A KSH december elején az első becslés alapján azt közölte, hogy októberben az áruexport euróban számított értéke 6,5 százalékkal, az importé 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a külkereskedelmi többlet 232 millió euróval csökkent tavaly októberhez képest és 293 millió euró volt. Az első tíz havi külkereskedelmi mérleg többletére vonatkozó becslés nem változott.

Októberben a második becslés alapján a kivitel értéke 9 milliárd 474 millió euró (3069 milliárd forint), a behozatalé 9 milliárd 170 millió euró (2970 milliárd forint) volt.

Októberben euróban kifejezve az export értéke 6,7, az importé 9,8 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala októberben az importban 7 százalékkal, az exportban 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,0 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 4,5, a dollárral szemben 7,0 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2017. októberi áron számított kereskedelme a kivitelben 7,9 százalékkal, a behozatalban 10 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja szinte alig változott, importja kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A behozatal növekedésében a személygépkocsik, valamint az áruszállító gépjárművek forgalomváltozása dominált. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja több mint negyedével, importja ennél jóval nagyobb mértékben, közel felével emelkedett.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, az importja 8,9 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos időszakához képest, a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint tizedével, behozatala hatodával növekedett - közölte a KSH.

Az energiahordozók importvolumene 14 százalékkal, exportvolumene 7,1 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz képest. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala és kivitele is kismértékben mérséklődött. A természetes és mesterséges gáz importja több mint harmadával, exportja közel hetedével visszaesett. A villamos energia behozatala közel tizedével emelkedett, míg exportja kismértékben csökkent.

A közlemény szerint októberben az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,6, az importé 7,9 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja kissé mérséklődött, míg importja közel tizedével nőtt. Kivitelben az árpa forgalmának a csökkenése, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítmények importja több mint tizedével, exportja közel ugyanekkora mértékben nőtt. A növekedés behozatalban és kivitelben egyaránt az elkészített és konzervált hús, valamint az élelmezési célú baromfi forgalomváltozásának tulajdonítható.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló kivitel volumene 8,0, az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal emelkedett októberben az előző évihez viszonyítva. A termék-külkereskedelmi többlet 167 millió euróval nőtt, és 1 milliárd 63 millió eurót tett ki. Magyarország az export 82, az import 73 százalékát bonyolította le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene nem változott, a behozatalé viszont 12 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 388 millió euróval romlott, és 759 millió eurós passzívumot mutatott októberben.

Az idén január-októberben a kivitel értéke 87,9 milliárd euró (27 946 milliárd forint), a behozatalé 82,8 milliárd euró (26 308 milliárd forint) volt.

Az első tíz hónapban a kivitel volumene 4,7, a behozatalé 6,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1 milliárd 660 millió euróval csökkent, és 5,2 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 3,7, exportban 2,8 százalékkal nőtt az előző év első tíz hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,9 százalékkal romlott.

A forint az euróhoz képest 3,1 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 3,2 százalékkal felértékelődött - közölte a KSH.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ