Cover
Gazdaság
Háttérkép: Mit várhatunk a zöld pártoktól?
2018-12-2021:42
A Háttérkép tematikus adásának témája a Föld ökológiai helyzete volt. Visszafordítható-e az, amit az ember okozott, és várhatunk-e valamit a zöld pártoktól? - erre a kérdésre kereste a választ Bayer Zsolt vendégeivel Boros Imrével és Bogár Lászlóval.
Bogár László elmondta, hogy a hagyományos társadalmak nagyon tisztelték a természetet. A nyugatias modernitás az, amelyik az eszközhasználatot technológiai spirállá változtatta. Erre jó példa a túlhalászás, hiszen ma másfélszer annyi élőlényt vonnak ki a tengerekből, mint ami az egyensúly fenntartásához szükséges lenne. Ez pedig a nyugatias gondolkodás profitelvére vezethető vissza a közgazdász szerint, hiszen tőketulajdonosként az ember egyetlen feladata a profit növelése. Ebben pedig nincs benne az, hogy közben figyeljünk a természetre - tette hozzá.

Boros Imre kiemelte: a profithajsza úgy néz ki, hogy bent vannak sokan a versenyben, és ha valaki rádöbben, hogy ez sehova sem vezet, akkor őt a verseny kinyírja. 
A zöld mozgalmakkal kapcsolatban a legnagyobb kérdés az, hogy ki dönti el, hogy mikor kire csapnak le és kinek hagyják, hogy teljesen szabadon sokkal pusztítóbb tevékenységet végezzen? - vettette fel Bogár László. A német zöldek például vadul tiltakoztak az atomenergia ellen, most pedig százezres tüntetésük volt Berlinben az atomenergia mellett, mert most az a jelszó van kiadva, hogy mindent a klímamegoldás érdekében. Ha a szénnel szemben kell küzdeni, akkor azonnal elkezdik támogatni az atomenergiát - hangsúlyozta.
Csak a hülye nem veszi észre, hogy a klímaprobléma mögött egy globális hatalmi erő van
- jelentette ki. Ez egy átpolitizált világhatalmi törekvésnyaláb, aminek az alapvető célja, hogy egy ismeretlen főszereplő eldöntse és meghatározza, hogy ki milyen energetikai rendszerben mit és hogyan hozhat vagy éppen nem hozhat létre.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ