Cropped landscape
Tudomány
Hamisítvány a ritka skót viszkik több mint harmada
2018-12-2017:09
Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön. Ötvenöt palack ritka skót viszkiből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított.
A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában végezték a radiokarbonos kormeghatározás továbbfejlesztett technológiájával. Minden palackban megmérték a szén egy radioaktív izotópjának koncentrációját, hogy megállapítsák az ital korát. A mintákat a Rare Whisky 101 nevű cég küldte el az egyetemnek, hogy "a hamisított viszki terjedése miatti aggodalomra" reagáljon. 

A palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt üvegek közül. Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért (27 millió forint) vett ódon skót viszki hamisítvány. A jelenlegi vizsgálatban hamisnak bizonyult viszkik között volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne's Heritage a 20. század elejéről, amelyet aukción szereztek be. 

Összesen 10 üveg 1900-nál korábbi évekből származó tiszta malátaviszkiről állapították meg, hogy hamisítvány. Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg viszki eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna. Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót viszki lehet hamisítvány.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ