Cropped landscape
Gazdaság
Országos razziába kezdett a nemzeti adóhivatal
2018-12-1608:08
Országszerte adóellenőrök keresik fel az adventi vásárokat, az ünnepi kitelepüléseket és a különféle árusítóhelyeket. Adóhivatali vizsgálódásra szinte minden olyan gazdasági szereplő számíthat, amely ajándékot vagy a karácsonyi készülődéshez szükséges portékát kínál.
A fenyőfaárusok mellett például a henteseket, az élőhal-kereskedőket, a zöldségeseket, az édességet kínáló vállalkozásokat és az ajándékboltokat is felkereshetik mostanában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei. 
A helyi igazgatóságok szinte minden megyében meghirdették a karácsonyi, az adventi vizsgálatokat, ezek alapján hatósági jelenlétre a vásárokon, a kitelepüléseken és a piacokon ugyanúgy lehet számítani, mint a boltokban vagy az üzletközpontokban
– nyilatkozta a lapnak a NAV adóügyekkel foglalkozó szóvivője. 
 
Kis Péter András elmondta: a hatóság munkatársai elsősorban azt vizsgálják meg, hogy a vállalkozások átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőnek, de lényeges az is, hogy a kereskedők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, s bejelentették-e alkalmazottaikat. Bizonyos helyeken egy-egy napon vizsgálódnak a hivatalnokok, másutt viszont hosszabb ideig, akár a hónap végéig is végez majd ellenőrzéseket a hatóság. A szóvivő megjegyezte: a részleteket minden érintett megtalálhatja a NAV honlapján, az adótraffipax nevű tájékoztatási rendszerben.
A hivatal azért teszi közzé előre az ellenőrzések idejét és helyét, mert a lényeg a tájékoztatás. Az a fontos, hogy minden gazdasági szereplő megtartsa a közteherviselési előírásokat, a cél tehát még véletlenül sem a bírságolás
– fogalmazott a szóvivő, majd megjegyezte: a szabályok betartatásában érdemi segítséget nyújt a NAV-nak az online pénztárgépek rendszere. A kasszák rendszeresen továbbítják a forgalmi adatokat az adóhivatalhoz, ezekből pedig akár az is kideríthető, hogy mely gazdasági szereplő üt be kirívóan kevés tételt.
 
Idén egyébként a karácsonyi razzia már a sokadik olyan akció, amelyben a NAV több megyében egyszerre tart ellenőrzést vagy bizonyos kiemelt helyszíneken veszi kezdetét átfogó adóhatósági ellenőrzés. Megemlíthető a februári Valentin-napi vizsgálatsorozat, amelyet márciusban a húsvéti razzia követett. Június elején a Budapest belvárosában működő vendéglátóhelyeknél hirdettek akciót, egy hónappal később pedig a Balaton környékén jelentek meg nagyobb számban a NAV alkalmazottai a helyi vállalkozások adóügyeinek áttekintéséért.
 
De a ­Forma–1-es Magyar Nagydíjon is voltak adóhivatali vizsgálatok, ahogy a Sziget Fesztivál és sok más nyári rendezvény sem maradhatott ki a sorból. Egyes megyékben az iskolai tanév is NAV-os vizsgálattal kezdődött, miként halottak napja környékén több mécses- és virágárus is találkozott az adóhatóság embereivel.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ