Cropped landscape
Gazdaság
Nem kifizetődő a túlóráztatás a kereskedelemben
2018-12-1507:25
Eltorzítják az ellenzéki oldalon rabszolgatörvényként emlegetett munka törvénykönyve módosításának várható következményeit a kormány ellen lázító szakszervezetek, mivel például a kiskereskedelemben egyáltalán nem általános jelenség, hogy a nagy áruházláncok alkalmazottai ledolgozzák az évente alapvető 250 órás túlórakeretet, a cégeknek pedig nem áll érdekében a kötelező többletmunka növelésének elrendelése - tudta meg a Magyar Idők.
Nem megalapozott a munka törvénykönyve (Mt.) módosítása ellen fellépő szakszervezetek pánikkeltése, legalábbis a kiskereskedelmi szektor 350 ezer munkavállalója körében. A Magyar Idők megtudta: az ágazat legnagyobb, 16 ezer embert foglalkoztató munkaadójánál – és egy kivételével valamennyi nagy piaci szereplőnél – jelenleg sincs érvényben kollektív szerződés, így a cégek a jogszabály által most is biztosított 300 órás, megemelt túlórakeret lehetőségével sem élnek, mivel az alapvető, 250 órás verzió jobban megfelel a gyakorlatnak.

A túlóráztatás ráadásul nem annyira kifizetődő a vállalatoknak, mint ha diák- vagy kisegítő munkaerőt alkalmaznak. Már csak emiatt sem kell attól tartaniuk a dolgozóknak, hogy a jövőben a törvénymódosítás hatására rabszolga módjára bánnak majd velük a napi fogyasztási cikkek kereskedelmében, amit lapunknak a Tesco Globál Áruházak Zrt. is megerősített.

A Tesco a kiemelt forgalmú karácsonyi időszakban is a vásárlók kiszolgálására fókuszál, de különös figyelmet fordít arra is, hogy saját munkavállalói leterheltségét diák-, illetve kölcsönzött munkaerő segítségével csökkentse. Azokban a régiókban, ahol rendelkezésre áll a megfelelő számú kiegészítő munkaerő, a Tesco az ő foglalkoztatásukat, nem pedig a túlórát preferálja – közölte a multivállalat.
Hangsúlyozták, a piacon általános ez a hozzáállás, amit egyfelől a gazdasági racionalitás, másfelől az a szándék indokol, hogy a meglévő munkatársak leterheltségét csökkentsék.

Ezzel együtt akadnak olyan régiók, ahol a munkaerőpiac feszessége miatt szükséges a túlóra lehetőségének felkínálása is a munkatársak számára – jegyezték meg, vagyis jelenleg sem a kényszerítés elve mentén rendelik el a többletmunkát. Megtudtuk: a Tescónál országos átlagban elmondható, hogy a törvény alapján rendelkezésre álló 250 órás túlórakeretet ki sem használják a dolgozók, és mivel nincs kollektív szerződés a cégnél, ettől eltérni sem tudnának, ugyanakkor akadnak olyan régiók és munkakörök, ahol a túlóra elérheti a jogszabály által biztosított óraszámot.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a Tesco a túlórát havi munkaidő-elszámolás alapján havonta fizeti ki az alkalmazottainak, mert a vállalat eddig sem élt a törvény által megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel – emelte ki a Tesco, utalva rá, hogy a jövőben sem várható változás az eddigi gyakorlatukban.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ