Cover
Vélemény
Bayer Zsolt: Agresszív ostobaság
2018-12-1406:44
Amikor végképp elfogynak a gondolatok és az érvek, s nem marad már semmi, csak a megfoghatatlan és artikulálatlan gyűlölet, amelyet átkarol és támogat a minden alól felszabadító ostobaság és tudatlanság, olyankor forradalmat szoktak játszani. Mármint az érintettek.
Ezt láthattuk szerdán. A parlamentben is, majd mindannak következményeként odakint az utcán is. A parlamentbe egy napra visszaköltözött a Lenin-fiúk világa. S persze igazából az a csoda, hogy csak tegnap.
Ugyanis akik a szerdai napot ellenzéki oldalról levezényelték, egész életükben a Lenin-­fiúk szellemiségét (végtelenül kétségbeejtő és sivár szellemtelenségét) hordozták magukban. Csak most lehullott róluk a kultúra, amelyet mindig is kényelmetlen, lötyögő, nem rájuk illő ruhaként viseltek.
Leendő történelemkönyvek kisbetűs jegyzete lesz a lap alján, ahogy az a Szabó Tímea nevű Szamuely odaáll a miniszterelnök elé, és lehengerlő butaságtól eltorzult képével belesípol Orbán Viktor arcába.
Minden benne van abban a képben, s leginkább az, hogy ezek, ha tehetnék, nem sípolnának, hanem akasztanának. Pontosan ugyanez a vágy ordít a Jobbik minden egyes figurájából, és persze a Tordai Bence nevű Cserny Józsefből, akin akkor is a jellegzetes bőrkabát van, ha történetesen zakót visel, és akkor is pisztolyt szegez gyűlölete tárgyaira, amikor mobiltelefonnal hadonászik.
S aztán ugyanezek elözönlötték a pesti utcát.

„A történelem során először többen halnak bele abba, hogy túl sokat esznek, mint abba, hogy túl keveset; (…) A kora 21. században az átlagember halálát sokkal nagyobb valószínűséggel okozza a mértéktelen zabálás a McDonald’s-ban, mint az aszály, az ebola vagy az al-Kaida támadása.” Yuval Noah Harari írja ezt, s a nyugati „civilizációra” korlátozva igaza is van. S ebből következik Harari kérdése: „Akár a tűzoltóknak egy tűz nélküli világban, az emberiségnek is fel kell tennie egy korábban példa nélküli kérdést: mit kezdjünk magunkkal?”

Nos, az emberiség erre a kérdésre eleddig csak rossz és még annál is rosszabb válaszokat adott. S a rossz válaszok legrosszabbika, amikor gondolattalan, sötét, unalmukat és pitiánerségüket gyűlöletbe fojtó hülye gyerekek nekiállnak forradalmasdit játszani, mert úgy érzik, egyszerűen kimaradtak a történelemből.
Ezek özönlötték el a pesti utcát. Egyenszakáll, egyenagy, egyenagytalanság. És a nihil. És mentek, és ostobaságokat üvöltöztek, törtek-zúztak, gyújtogattak, megtámadták a rendőröket, aztán visszahúzódtak valamelyik trendi krimóba vagy hazamentek a mamahotelba gatyát váltani, mert majd mindjárt kezdődik a buli elölről.

S mindezen tettek közül a legszimbolikusabb, amit az ország karácsonyfájával tettek. Előbb szétdobálták és a rendőrökre hajigálták a fa körül lévő szánkókat, majd megpróbálták felgyújtani a fát. Az ATV közvetítésén 21 óra 40-től kristálytisztán hallatszik: „Gyújtsuk fel!” – mármint a Kossuth téri karácsonyfát. Aztán „gyújtsd fel a jászolt!”, végül pedig azt skandálják, hogy „b…tok meg keresztények!”. (Remélhetőleg az ATV nem törli le ezeket a képeket és hangokat!) Aztán még meg­gyalázták Reagan elnök szobrát, és elé írták, hogy „háborús bűnös”.
Nos, ezek tüntetnek. A végtelen ostobaság, butaság, tudatlanság s a vele járó düh és gyűlölet tüntet. Az örök senkik, akik így akarnak valakik lenni. S annyit azért mondjunk ki nyugodtan, de annál határozottabban: mi, keresztények nem fogunk megijedni.
Tévúton járnak, ha azt hiszik, a keresztény onnan ismerszik meg, hogy mindent eltűr. Ehhez kell szabják a nyomorult, szánalmas hisztériájukat.

Bayer Zsolt
Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ