Cropped landscape
Belföld
Két nap alatt 51 tüntetőt állított elő a rendőrség
2018-12-1322:52
Újra kivonult a pár száz főből álló, erőszakos szélsőbaloldali csoport Budapest utcáira a Soros-hálózat vezetésével. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Fekete-Győr András azzal büszkélkedett, hogy maga is eldobott egy füstbombát. Több beszámoló szerint egyébként ez volt az első eldobott füstbomba, ez robbantotta ki az erőszakot. A momentumosok hosszan, sokáig dobálták a füstbombákat, végül az alelnöküket, Donáth Annát a rendőrök előállították. 
A Momentum vezére, Fekete-Győr András pedig azzal kívánt hírnevet szerezni magának, hogy amikor látta, hogy csak nem akar kirobbanni az erőszak, eldobta az első füstbombát a rendőrökre. A tüntetők között az ellenzéki pártvezetőkön kívül, bőséggel megjelentek az amerikai spekuláns, Soros György hazai kiszolgálói is. Ugyanis a nagy "hídfoglalások" közepette, a tüntetők a Soros-egyetem melletti tüntetésekről ismert jelszavak tartották a magasba. De ahogy szerdán is jellemző volt, a tömegben csütörtökön is rengeteg vörös zászló lengett, jelezve, hogy szélsőbaloldali őrjöngésről van szó.

Éjfél után a randalírozó csoport a nagykörúton indult el. Kukákat borogattak, kirakatokat, buszmegállókat rongáltak, majd a Nyugatinál egy busz útját állták el. Ekkor a rendőrök közbeléptek, és újabb összecsapás tört ki. Hajnali egykor az Oktogonnál megállították a rendőrök a vonuló sorosista csoportot. A rendőrök innen több rongálót előállítottak.

Rendőrautókat rongáltak az erőszakos politikai aktivisták

A rendőrség a honlapján, a police.hu-n azt írta, négy rendőrautót rongáltak meg a tüntetők, azaz, a magukból kivetkőzött vandál politikai aktivisták. A Kossuth térről elvonuló randalírozók a Szalay utcában, és a Vajkay utcában négy parkoló rendőrautót megrongáltak, visszapillantó tükröket törtek le. A vandálok később szemeteskukákat borogattak fel a körúton. 

A Soros-aktivisták nagyjából hajnali fél kettőkor hagyták abba a tüntetést.

A szerdai és a csütörtöki budapesti utcai demonstrációk miatt összesen 51 embert állított elő a rendőrség - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A tájékoztatás szerint a szerdai demonstráció nyomán 35 embert állított elő bűncselekmény gyanúja miatt a hatóság, közülük 13-at őrizetbe is vettek. A csütörtöki tüntetés napján 16 embert állítottak elő. Egy embert szabálysértés, további 15-öt bűncselekmény gyanúja miatt. Arról is beszámoltak, hogy az első napon kilenc, a második napon öt rendőr sérült meg, illetve nyolc, a rendőrség által használt autót is megrongáltak a tüntetők.
A tüntetések továbbra is szerveződnek a Facebookon. Ma 17 órára a Kossuth térre és vasárnap 3 órára a Hősök teréről indulva szerveznek újabb demonstrációkat. 

ECHO TV/MTI/Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ