Cover
Krónika
Vádemelés következik Czeglédy és társai ellen
2018-12-1206:26
Legkorábban jövő héten kedden nyújthatja be a vádiratot a Csongrád megyei Főügyészség Czeglédy Csaba és 21 társa ellen. A baloldal ügyvédjeként is ismert volt politikus ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás.
A védelemnek december 17-ig nyújt lehetőséget a büntetőeljárásról szóló törvény, hogy az eléje tárt iratokkal kapcsolatban észrevételt, kérdéseket tegyen fel. Így a vádemelés csak a határidő lejárta után, legkorábban december 18-án lehetséges.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy a vádirat benyújtása még a karácsonyi ünnepek előtt megtörténik, legnagyobb valószínűséggel jövő héten kedden. A vádiratból pedig pontosan kiderül majd az is, hogy Czeglédy a terhére rótt bűncselekményeket személyesen vagy felbujtóként követte el. A törvény nem tesz különbséget a két alakzat között, s a büntetési tétel is azonos.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskola­szövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédyt tavaly júniusban vették őrizetbe a pénzügyőrök, majd került előzetes letartóztatásba. A volt politikus március elsején – miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és így mentelmi jog illette meg – elhagyhatta a börtönt. Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztését követően egy másik bűncselekmény – gazdasági csalás – gyanúja miatt újra őrizetbe vették.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK, valamint a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc jogi képviseletét is ellátta több ügyben.
A volt politikus letartóztatását múlt héten hosszabbították meg január 5-ig, ám a döntés egyelőre nem jogerős.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ