Cropped landscape
Tudomány
A víz összetevőire bukkantak akár a Földet is veszélyeztető aszteroidán
2018-12-1110:09
A víz összetevőire bukkant a közeli Bennu aszteroidán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx űrszondája - közölték a kutatók. 
Az OSIRIS-REx december 3-án mindössze 19 kilométerre haladt el a felhőkarcoló nagyságú, sziklás, makkalakú égitest mellett, mely a földi élet kialakulásának titkait hordozhatja a tudósok szerint. 
    
A tőlünk 2,25 millió kilométerre található aszteroida sziklás felszínébe ágyazva hidrogén- és oxigénmolekulák nyomait fel fedezték fel az űrszonda műszerei. 
    
Az űrjárművet, melynek küldetése, hogy kutatási mintákat küldjön a Földre a Bennuról, 2016-ban bocsátották fel. 

A mintegy 500 méter átmérőjű Bennu nagyjából a Földdel azonos távolságra kering a Nap körül. A tudósok attól tartanak, az égitest a Földnek ütközhet a 22. század végén. 
"A Naprendszer korai időszakának vízben gazdag ásványait találtuk meg, pontosan ilyen minták után kutattunk" - mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem bolygókutatója, az OSIRIS-REx misszió vezető tudósa a Reutersnek adott telefoninterjúban. 
    
Az aszteroidák a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből itt maradt törmelékek. A tudósok úgy vélik, a földtörténet hajnalán a bolygónknak ütköző aszteroidák és üstökösök hozhattak szerves vegyületeket és vizet, amelyek az élet keletkezését lehetővé tették. 
    
Az elméletet Bennuról származó minták atomi szintű elemzése támaszthatja alá. 
    
"Amikor a misszió hazahozza az anyagmintákat 2023-ban, a tudósok a Naprendszer történetének és evolúciójának információs kincsesbányájához jutnak" - írta közleményében Amy Simon, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa. 
    
Az OSIRIS-REx decemberben 1,9 kilométerre közelíti meg a Bennut, belép az aszteroida gravitációs mezőjébe. Ettől kezdve fokozatosan csökkenti a keringési távolságot, végül két méterre közelít a kisbolygó felszínéhez, robotkarja 2020 júliusában el tudja érni és mintákat tud venni belőle. 
    
Az űrszonda ezután visszaindul a Földre, kibocsátja a kapszulát, ami a mintákat szállítja és 2023-ban a utah-i sivatagba érkezik meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ