Cropped landscape
Vélemény
Bayer Zsolt: Brüsszel a régi Moszkva II.
2018-12-0809:57
Guy Verhofstadt EP-képviselő, ’68-ból itt felejtett szilikonforradalmár és Bucigyuri nemrégiben kisteherautót indított útnak egyebek mellett Magyarországra. A kisteherautó platóján egy plakátot helyezett el, amely plakát felhívta a népek figyelmét Kim Ir Viktor féktelen és elviselhetetlen diktatúrájára. (A név használata teljesen helyénvaló, ugyanis Amal Clooney, George Clooney gyönyörűségesen hülye felesége éppen most fejtette ki, hogy Magyarország olyan, mint Észak-Korea.)
Szóval a kisteherautó, platóján az ominózus plakáttal, önfeledten elgurult Magyarországig, itt mindjárt fogadta Fekete-Győr András pihe-puha libatollal tömött forradalmi kispárna, és elirányította egyenesen Felcsútra, Kim Ir Viktor háza elé. (Ezúton szeretnék itt most önkritikát gyakorolni, és a ruháimat is megszaggatom, ugyanis semmi kétségem nincs afelől, hogy a „libatoll” emlegetése részemről nyilvánvaló antiszemitizmus, amely tényről Lauder úr, a Zsidó Világkongresszus éber vezetője hamarosan levélben fogja értesíteni az értesítendőket, és Bolgár úr egy teljes adást fog szentelni az újabb antiszemita botránynak. Úgyhogy nem liba. Gyurgyalag.)

Tehát Fekete-Győr elvitte a kisteherautót Felcsútra, egy forradalmi performanszra, ami igen jól sikerült, ugyanis Fekete-Győrön kívül megjelent az eseményen vagy egy tucat erre kiképzett „újságíró”, viszont rajtuk kívül senki más, még Hadházy Ákos sem ment el, pedig ő élete utolsó néhány évét ilyesmivel tölti, és mindenhová magával viszi bekapcsolt diktafonját is, ezzel demonstrálva, hogy igenis méltó a Jobbik párttagságára.
Megvolt a felcsúti forradalom tehát, s a brüsszeli kisteherautó felbukkant még itt-ott, minden felbukkanását gondosan dokumentálta a sajtó erre kiképzett része, s minden felbukkanást a demokrácia, a szólásszabadság diadalaként ünnepeltek meg, ékes bizonyítékaként annak a magyar nemzeten kívül mindenki más által tudott nyilvánvaló ténynek, hogy míg Kim Ir Viktor Észak-Koreájában megszűnt a demokrácia és az összes szabadságjog, addig a fényességes Nyugaton bezzeg nem, és lám, ők elhozzák nekünk a fényt. (Nekem is tetszene amúgy egy Guy Verhofstadt alakú állólámpa, a kert végi rötyiben, mert ott este tényleg k… sötét van, akkora, hogy Guy tudná csak megvilágítani, és mindjárt minden a helyére is kerülne.)
A Verhofstadt-féle kisteherautó aztán ötletet adott Kim Ir Viktornak és náci kormányának, úgyhogy útnak indítottak egy kisteherautót Brüsszelbe. A kisteherautó platóján elhelyeztek egy plakátot, homlokegyenest ellenkező üzenettel, mint amely Guy Verhofstadt platóján volt olvasható. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Kim Ir Viktor mintegy választ küldött Brüsszelbe Guynek.

Elgurult a mi kisteherautónk Brüsszelbe, és elkezdte járni az utcákat, hogy a népek elolvashassák az üzenetet.
Mindez nem tartott sokáig. Ugyanis belga rendőrök állították meg a kisteherautót, igazoltatták a sofőrjét, majd felszólították, hogy haladéktalanul szerelje le a platóról a plakátot, csomagoljon össze és takarodjon gyorsan haza. Amikor mindezt rögzíteni akarták a helyszínen, a belga rendőrök közölték, hogy az sem lehetséges. A leszerelés és hazatakarodás a lehetséges.

Igazán nem szeretnék redundáns lenni, éppen ezért a lehető legszikárabban kívánom megjegyezni, hogy ebből is pontosan látszik, micsoda szakadék tátong Kim Ir Viktor észak-koreai diktatúrája és Guy Verhofstadt pompás, liberális demokráciája között. Ez a szakadék valóban áthidalhatatlan. Odaát a szólás- és véleményszabadság dühöng, itt pedig a rémséges cenzúra és elnyomás csöndeskedik. Ott a fény – itt a sötét. Csak a Verhofstadt alakú állólámpa világít a rötyin. Ráadásul – Heller Ágnes szíves közlése – idehaza „faji alapú” kormányzás folyik, hiszen „Orbán Viktor csak a magyarokhoz beszél”.

Rémes…

Utóirat: a Brüsszel a régi Moszkva első részének megjelenését követően Ungár Péter (LMP) kifejtette abbéli véleményét, hogy ezzel a címmel és az írással magával megsértettem a kommunizmus áldozatainak emlékét. Nem térnék most ki az úgynevezett irónia megmagyarázására, ugyanis ebben az esetben reménytelennek ítélem, elég talán annyi, hogy az általam egyebek mellett leírt Judith Sargentini egyenlő Gustáv Husák párhuzamot talán nehéz szó szerint értelmezni.

Arra viszont szeretném felhívni a nagyra becsült Ungár úr figyelmét, hogy az ellenzék s benne az LMP hétfőn Hitlerhez szokta hasonlítani Orbán Viktort és a nácikhoz a Fideszt, kedden viszont Kim Dzsung Unhoz Orbán Viktort és a bolsevikokhoz a Fideszt. Ön szerint, tisztelt Ungár úr, az ellenzék ezzel kiknek az emlékét sérti meg hetente hétszer?

S még valami: a magyar kisteherautó brüsszeli betiltása óta a Brüsszel a régi Moszkva cím sokat veszített eredeti iróniájából. Itt szeretném felhívni Ungár úr figyelmét arra is, hogy a mostani cikkben olvasható, „Odaát a szólás- és véleményszabadság dühöng, itt pedig a rémséges cenzúra és elnyomás csöndeskedik. Ott a fény – itt a sötét.” kitétel sem szó szerint értendő, hanem éppen fordítva. Miképpen Guy Verhofstadt alakú állólámpa sincs a rötyimben. Azért, mert nincsen rötyi. Ha lenne, ilyen lámpát is beszereznék.
Bayer Zsolt
Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ