Cropped landscape
Gazdaság
Valódi nemzeti konszenzus a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács működése
2018-12-0711:24
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) létrehozása és működése során létrejött nemzeti konszenzust méltatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a tanács tízéves fennállása alkalmából tartott ünnepi ülésen, pénteken a Parlamentben. 
A házelnök - aki egyben az NFFT elnöke is - köszöntőbeszédében hangsúlyozta: elismerésre méltó, hogy a tanács létrehozása, majd működtetése körül parlamenti ciklusokon átívelő, a hagyományos kormánypárti-ellenzéki kettősségen felülemelkedő egyetértés jött létre és maradt meg. 
    
"Ha úgy tetszik valódi nemzeti konszenzus, ami a magyar politikában és közéletben igazán ritka kincs" - fogalmazott. 
    
Rámutatott: a tanács megalakításának gondolata akkor merült fel, amikor a Házban baloldali többség volt szocialista házelnök vezetésével, míg a tanács számos jelentős eredményét, például a Nemzeti Fenntarthatósági Keretstratégia elkészítését és elfogadását jobboldali parlamenti többség idején érte el. 
    
A házelnök szerint mindez azért volt lehetséges, mert a tanács tíz éves történetében a közös alapok és a konszenzus megtalálására irányuló szándék soha nem halványult el. Ez köszönhető annak is - folytatta - hogy a tanácsban a parlament és a pártok képviselőit "számszerűleg is jelentékenyen meghaladó mértékben" vannak jelen a társadalom különböző szegmensének reprezentánsai, az egyesületektől az önkormányzatokon a felsőoktatási, kutatási szférán, a kamarákon és szakszervezeteken át egészen az egyházakig. 
    
Megköszönte az ő támogatásukat, valamint köszönetet mondott a parlamenti frakciók képviselőinek is a konstruktív együttműködésért és a hosszú távú nemzeti sorskérdésekről való együttgondolkodásért. Megjegyezte: a tradíciók és az elődök döntéseinek tiszteletben tartása Szabad György elnöksége óta fontos és élő hagyománya az Országgyűlésnek, amit azóta is minden házelnök követett, így az NFFT története nem a szabálytól való eltérést, hanem éppen a közösen kimunkált és közösen életben tartott szokásokhoz való, a parlament működésében általában érvényesülő ragaszkodást példázza. 
    
A házelnök kiemelte: a fenntarthatóság a nemzet és nem mellékesen az egész emberiség sorsát hosszú távon, alapvetően meghatározó kérdés, amelynek jelentősége megnőtt az elmúlt évtizedekben. Nyilvánvalóvá vált, hogy egyre gyorsuló ütemben éljük fel természeti örökségünket, és az emberiség olyan módon avatkozott be a Föld éghajlati rendszerébe és bioszférájának működésébe, aminek következményeivel egyáltalán nem volt - és talán még ma sincs - tisztában - fejtette ki a házelnök. 
    
Úgy vélte: számos más nemzeti erőforrásunkat sem gyarapítottuk, tartottuk fenn a megfelelő mértékben és minőségben. 
    
"Az általunk korábban értékalapon idealizált nyugati világ gazdasági és politikai szereplői - ahogy mondani szokás - 1990 után csak a javunkat akarták, és mi majdnem minden javunkat át is adtuk nekik, csak nagyon későn felismerve a térségünk elszegényedését felerősítő gátlástalan érdekérvényesítési törekvéseket, s még később ellenállva ezeknek" - fogalmazott Kövér László. 
    
Szerinte a népességszámban, tudásban, innovációban, egészségben, társadalmi együttműködési képességben való fogyatékosságaink és fogyatkozásaink azt eredményezték, hogy mai életminőségünk elmarad a lehetségestől, s hogy a jövő nemzedékek számára kevesebb erőforrást tudunk örökül hagyni a kívánatosnál.     Kövér László ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy legyen egy olyan nemzeti intézmény, ami napirendre tűzi a nemzeti erőforrások helyzetének értékelését, gondoskodik a fenntarthatóság sajátos szempontrendszerének megjelenítéséről, és a rövidtávú mérlegelések mellett elvégzi a hosszú távú hatások elemzését is. 
    
Szili Katalin, a tanács alapító elnöke, volt házelnök beszédében felidézte a testület 2008-as megalakulásának előzményeit és hangsúlyozta: az volt a cél, hogy a fenntartható fejlődés kapcsán társadalmi konszenzust teremtsenek a tervezés, egyeztetés és az ellenőrzés folyamatában és stratégiát készítsenek a nemzetközi folyamatokkal összhangban. Köszönetet mondott Kövér Lászlónak, akinek szerinte óriási érdeme van abban, hogy továbbvitte a testületet. 
    
Szili Katalin javaslatot tett arra, hogy alapítsanak díjat, a tanács egykori társelnöke Láng István akadémikus emlékére, kitüntetve azokat, akik a fenntartható fejlődés képviseletében példát mutatnak. Azt is kezdeményezte, hogy a tanács nyilatkozattal erősítse meg a következő évekre tett vállalásait, valamint Kövér László támogatását kérte ahhoz, hogy elkészítsék a Kárpát-medence fenntarthatóságára vonatkozó stratégiát.
MTI/ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ