Cropped landscape
Életmód
A levegő szennyezettsége miatt 1,24 millió ember halt meg tavaly Indiában
2018-12-0711:32
Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában - olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön. A légszennyezés miatti halálozások 2017-ben az összes haláleset 12,5 százalékát tették ki szubkontinensen. A szennyezett levegő miatt elhunytak több mint 51 százaléka 70 évnél fiatalabb volt a nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint.
A vizsgálat alapján mintegy 480 ezer halálozást az otthoni főzéshez használt szilárd tüzelőanyagok okozta szennyezettség okozott, másokét a tágabb környezet levegőjének szennyezettsége. Újdelhiben különösen nagy a levegőben szálló mikroszemcsék miatti légszennyezettség. Ezek a mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe és súlyos egészségkárosodást okoznak. 
Több további indiai nagyvárosban hasonlóan súlyos a helyzet. Ha a levegő minősége az egészséges határon belül lenne, Indiában az átlagéletkor 1,7 évvel hosszabb lenne - ismertette a tanulmány, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány, az indiai kormány és az indiai orvosi kutatások tanácsa finanszírozott.
A tanulmány adatai ugyanakkor kevésbé rosszak, mint néhány korábbi kutatásé. A Chicagói Egyetem novemberben közzétett jelentése például arra figyelmeztetett, hogy ha hosszú ideig tartósan fennmarad a levegő szennyezettségének szintje, az négy évvel rövidíti meg átlagosan a várható élettartamot Indiában. "A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a légszennyezettség hatása és a miatta várható élettartam-rövidülés a korábban becsültekhez képest talán kisebb, de továbbra is nagyon jelentős" - fogalmaztak a szerzők. 

Az Egészségügyi Világszervezet idén közzétett jelentése szerint a világ legszennyezettebb levegőjű városai közül 14 található Indiában.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ