Cropped landscape
Gazdaság
A kormány dönthet a jövő évi minimálbérekről
2018-12-0706:04
Nem sikerült megállapodnia a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseleteknek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretében – értesült a Magyar Idők.
Mivel az álláspontok továbbra is élesen eltérnek, nem várható több tárgyalási forduló. A Magyar Idők úgy tudja, szinte biztos, hogy a kormány határozatban dönt a minimálbér és a bérminimum összegéről, várhatóan a jövő heti ülésén. 
 
A 2016-ban megkötött, több évre szóló, minden fél szerint komoly felzárkóztatást eredményező bérmegállapodás csak 2017-re és 2018-ra rögzítette a kötelező legkisebb keresetek mértékét. A 2019-es emelés mértéké­ben nem közeledtek a munkaadói és munkavállalói álláspontok az őszi tárgyalásokon. A szakszervezetek egységesen a minimálbér 13 és a garantált bérminimum 15 százalékos emelését kérték annak érdekében, hogy teljesüljenek a jövő évi költségvetésben előírt fogyasztási, kereseti célok. Cél emellett, hogy a következő években érdemben felzárkózzunk a cseh minimálbérhez.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ