Cropped landscape
Gazdaság
Így lehet igénybe venni akár 280 ezer forintnyi szja-visszatérítést
2018-12-0508:31
Ha az év utolsó napjáig elindítunk egy megtakarítási programot, akkor legkésőbb májusban a számlánkon jóváírásra kerül a személyi jövedelemadónkból egyébként maximum 280 ezer forint - tájékoztatta az ECHO TV Jó reggelt! című reggeli magazinműsorát Sebestyén András, a Grantis vezérigazgatója. Magyarországon három nyugdíjmegtakarítási forma létezik, bár a kormány lépései alapján lehet, hogy lesz egy negyedik is. A jelenlegi jogszabály alapján, ha valaki legalább kettővel rendelkezik, akkor maximum a kettőre összesen 280 ezer forint szja-visszatérítést lehet igénybe venni. 
A maximált összeghez adott évben 1 millió 400 ezer forint megtakarítást kell elhelyezni, a befizetés 20 százalékát lehet igénybe venni. 

Nem mindenki tud igénybe venni személyi jövedelemadó-visszaigénylést – mondta el a nyugdíjbiztosítási szakértő. Ennek akadálya lehet, ha valaki KATA-s vállalkozó, de akadályt jelenthet a családi pótlék is.
 
Sebestyén András a műsorban hangot adott a véleményének, amely szerint a magyarok 2018-ban elkezdtek az adósságválság felé gyalogolni, ugyanis a fizetések emelkedtek, akárcsak az infláció, a megtakarítási számlák viszont csökkentek a korábbiakhoz képest.
 
A szakértő szerint az emberek jelentős többsége olyan dolgokra költi el feleslegesen a pénzét, amelyet fél évvel később már használni sem fog.
 
Sebestyén András egy tanácsot is megfogalmazott azok számára, akik a nyugdíjas éveikre szeretnének előre tervezni: a Grantis vezérigazgatójának elmondása alapján, ha valakinek húsz éve van hátra a nyugdíjba vonulásáig, akkor tegye félre a bevétele tíz százalékát. Ez az eljárás egy pénzügyi tervezői alapstratégia – emelte ki a szakértő.
 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ