Cropped landscape
Gazdaság
Októberben élénkült a kiskereskedelmi forgalom
2018-12-0509:39
Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest  - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 
    
Az első tíz hónapban a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. 
    
A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok októberi forgalma 0,6 százalékponttal haladta meg az előző havi 7,7 százalékos éves növekedést. 
    
Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,1 százalékkal gyorsult az éves növekedés az előző havi 3,0 százalékról. 
    
Az üzemanyag forgalom ugyanakkor 1,2 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott a szeptemberinél . 
    
Tavaly októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint csaknem az ideivel megegyezően 6,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 7,1 százalékkal haladta meg 2016 azonos időszakáét. 2017 októberében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 
    
Kiskereskedelmi forgalom októberi részletes adatait december 18-án közli második becslése alapján a KSH.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ