Cropped landscape
Tudomány
Hazaengedték a Bangladesben szétválasztott sziámi ikreket
2018-12-0416:07
Csaknem másfél évvel a műtét után hazaengedték a medencecsontjuknál összenőtt (pygopagus) bangladesi ikreket, akiket - elsőként a dél-ázsiai ország történetében - a saját hazájukban választottak szét.
A két kislány, a kétéves Tofa és Tahura hétfőn este hagyhatta el a kórházat - közölte kedden a sziámi ikreket szétoperáló dakkai egyetemi kórház.
    
A lányok a medencéjüknél voltak összenőve, közös volt a gerincoszlopuk egy része és a végbelük. Az intézmény 16 orvosa hónapokig tartó előkészületek után 2017. augusztus 1-jén, egy kilencórás műtét során választotta szét az ikreket.
    
Bangladesben először választottak szét a medence keresztcsontjánál összenőtt (pygopagus) ikreket. Az ilyen műtét amúgy is nagyon ritka, mivel a sziámi ikrek alig 20 százaléka születik hátuknál összenőve.
    
Az operáció után az orvosok azt közölték, hogy a gerincoszlop, a gerincvelő, a húgyutak és a végbél szétválasztását sikeresen elvégezték, a szétválasztó műtét után pedig az ikreket külön-külön további többórás - a szétoperálásnál is kritikusabb - beavatkozásnak vetik alá.
    
A dakkai orvosegyetem kórházának keddi közleménye szerint a gyermekek állapota javult, "ugyanúgy tudnak járni és játszani, mint a normálisan született babák.
    
Az ikrek egy szegényparaszti családba születtek. Szüleiknek kezdetben reményük sem volt a szétválasztásra, mert azt mondták nekik, hogy Bangladesben nincsenek ilyen műtéthez értő orvosok, a külföldi operáció pedig túl költséges.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ