Cropped landscape
Tudomány
Biológiailag lebomló szívószálat fejleszt két vállalat
2018-12-0416:58
Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi start-up vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával. 
Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik. 
    
"Több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente... A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható" - írta közleményében Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője. 
    
Az új szívószál prototípusát kedden mutatták be a start-up cégeket bemutató Slush nevű eseményen Helsinkiben. 
    
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot. 
   
Az egyszer használatos műanyag termékek - például műanyag fültisztítók és szívószálak - árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ