Cropped landscape
Gazdaság
A kormány arra törekszik, hogy segítse a mezőgazdaságból élők boldogulását
2018-12-0415:57
A kormány arra törekszik, hogy segítse a mezőgazdaságból élők boldogulását, a következő évtizedek a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazásának korszakai lesznek, és ezek a jövőben is elengedhetetlenül szükségesek a mezőgazdaság versenyképességének javításához - mondta Nagy István agrárminiszter az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVGHA) keddi kuratóriumi ülésén a tárca közleménye szerint.
A miniszter hangsúlyozta: a kormány kiemelt célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, mindehhez pedig zökkenőmentes, az ágazat sajátosságaihoz illeszkedő finanszírozásra is szükség van. Nagy István megjegyezte, hogy az agrárium megítélése jelentősen javult a bankok körében az elmúlt években. A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások hitelállománya a 2012-es 409 milliárd forintról 2018 júniusig 640 milliárd forintra, míg ugyanezen időszakban az élelmiszeripar hiteleinek volumene 383 milliárdról 444 milliárd forintra emelkedett. Különösen az egyéni gazdaságok hitelállományának bővülése kiemelkedő a miniszter szerint: a 2015. év eleji 83,2 milliárd forintról 2018 év közepére 306 milliárd forintra növekedett a fennálló hitelek összege. Kiemelte, hogy a mezőgazdaságot jellemző magas kockázatok elleni védekezésben a gazdálkodókat az agrár kockázatkezelési rendszer segíti, ennek fontos elemének tartja az AVHGA által biztosított kezességet. Az alapítvány több mint 16 ezer vállalkozás mintegy 20 ezer hitelügyletét biztosítja, s ezáltal teszi lehetővé számukra a forráshoz jutást. 

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az alapítvány közleményében ismertette, hogy az AVHGA által garantált hitelállomány 2018-ban meghaladta a 300 milliárd forintot, és a kezesség iránti igény növekedését mutatja, hogy 2012 óta megháromszorozódott az állomány. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság hitelállományának nagy arányú növekedéséhez az AVHGA tevékenysége hozzájárult, a kezesség révén olyan vállalkozások is banki forráshoz jutnak, akik intézményi garantőr nélkül nem lennének hitelképesek. Az alapítvány állományában meghatározóak az őstermelők, a családi gazdálkodók, az alapítvány ügyleteinek 85 százalékát a mikrovállalkozások hiteleihez kapcsolódó kezességek teszik ki - közölte.

Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke a közleményben kiemelte: az induló vállalkozások esetében legtöbbször a tőke- és fedezet-hiány, valamint a gazdálkodói múlt hiánya a hitelfelvétel akadálya, ebben segítséget tud nyújtani az AVHGA készfizető kezességével.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ