Cropped landscape
Gazdaság
Átalakításra szorul a szociális tűzifa támogatásának elosztási rendszere
2018-11-2917:50
Az alapvető jogok biztosa a szociálistűzifa-támogatás elosztási rendszerének átalakítását szorgalmazza, hogy minden szociális alapon rászoruló átlátható módon juthasson hozzá a lehetséges mennyiségű egészséges, száraz tűzifához.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett, Székely László 2013-ban már foglalkozott a szociálisan rászorulók részére juttatandó tűzifa elosztásának gyakorlatával, de a folyamatosan érkező újabb beadványok nyomán átfogó utóvizsgálatot indított, amelynek során a szabályozás és az önkormányzati gyakorlat több visszásságát is feltárta.

A panaszosok az esetek nagy többségében azt kifogásolták, hogy kimaradtak a télitüzelő-támogatásból, illetve nem kapták meg a számukra támogatásként megítélt mennyiségű vagy minőségű téli tűzifát. Több panaszos esett el a támogatástól azért, mert kimerült a tűzifára fordítható költségvetési keret. Mások azért nem jutottak hozzá a támogatáshoz, mert a háztartásuk összjövedelme a helybéli rászorulók jövedelméhez képest magasabb volt, és csak az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára volt elégséges a téli tüzelő.

A biztos kiemelte: meg kell teremteni azokat a finanszírozási eszközöket, amelyekkel a hátrányos helyzetű önkormányzatok meg tudnak felelni törvényi feladataiknak és a rászorulók valós, a téli fűtést lehetővé tevő igényeinek.

Az ombudsman ajánlásai között a központi tűzifatámogatás-elosztásra olyan eljárási szabályokat javasolt, amelyek lehetővé teszik a támogatottaknak, hogy a tűzifa átvételekor a faanyag mennyiségét, minőségét, illetve nedvességtartalmát ellenőrizhessék. Székely László alapjogi biztos a területen érintett szaktárcák vezetőit felkérte, gondoskodjanak arról, hogy a piaci fogyasztókkal azonos jogosultságokat biztosítsanak a támogatásban részesülő minden embernek. Emellett felhívta a jogalkotók figyelmét arra, hogy aggályos az a megoldás, amely szerint a szociális célú tűzifa-támogatás a jogosultaknak csak arra a körére korlátozódik, amely az önkormányzat helyben megszabott feltételeinek megfelel, míg a rezsitörvény minden háztartás számára feltétel nélkül biztosít hozzájárulást a téli fűtés díjának mérséklésére.

A biztos szerint a vékony tűzifa gyűjtésének lehetőségéről a rászorulók nem értesülnek átfogóan, ezért kezdeményezte, hogy az erdészetek és az önkormányzatok közötti együttműködés jogszabályi kereteit úgy alakítsák ki, hogy a vékony tűzifa gyűjtésének szabályai a szociálisan rászoruló személyek lakásfenntartással kapcsolatos terheinek mérséklését is szolgálják.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ