Cropped landscape
Gazdaság
Serpák után kutat a NAV
2018-11-2806:27
Az utóbbi időben többször is serpák miatt kellett intézkednie a pénzügyőröknek: serpáknak nevezik a zsargonban azokat a személyeket, akik gyalog, a hátukon hozzák át a csempészcigarettát a zöldhatáron. Az adóhatóság idén egyébként igen szép fogásokat mutathat fel, hiszen a szervezet kilenc hónap alatt 1,8 milliárd forintot érő dohányárut vont ki a feketepiacról.
Továbbra is árgus szemekkel fürkészik a zöldhatárt, és körültekintően vizsgálják át a magyar átkelőkhöz érkező járműveket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

A szervezet emberei – egyebek mellett – csempész-cigarettát és más dohányárut keresnek. A kutakodásnak a legfrissebb adatok szerint meg is van a maga eredménye, kilenc hónap alatt ugyanis számottevő mennyiség akadt fenn a hatósági hálón.

A NAV minapi közlése szerint január eleje és szeptember vége között 34 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, a tetemes mennyiség együttes értéke jócskán túllépte a másfél milliárd forintot.

Finomra vágott és más fogyasztási dohányból is bőséges tételre bukkant a hivatal, a lefoglalt 8,5 tonna semmiképpen sem nevezhető csekélynek. A feketepiacról kivont fogyasztási dohány értéke megközelítette a negyedmilliárd forintot. Kilenc hónap alatt összességében majdnem 1,8 milliárdnyi jogsértően behozott vagy előállított dohányárura bukkantak az adóhivatal emberei.

Mint azt a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivőjétől lapunk megtudta, az utóbbi időben többször is az úgynevezett serpák tevékenysége adott feladatot a hatóságnak.

Serpának a zsargonban azokat a személyeket nevezik, akik gyalog hozzák át a zöldhatáron az illegális árut. Az illetők – némiképp hasonlóan a hegymászókat segítő kísérőkhöz, hegyi emberekhez – a hátukra vesznek fel hatalmas kartonokat, ezekben pedig nagyobb mennyiségű cigaretta is elfér – mutatta be a részleteket Leopold Róbert.

A pénzügyőr őrnagy az utóbbi idők néhány esetét külön is szóba hozta. Mint mondta, akadt példa rá, hogy a NAV-osok éppen akkor ütöttek rajta a cigarettahordókon, amikor a zöldhatáron próbálták meg áthozni a terméket. Amint a csempészek meglátták az egyenruhásokat, eldobták az árut és megpróbáltak elszaladni. Máskor a fináncok a magyar területen elrejtett nagy csomagokat találták meg. – A nyomok ebben az esetben arra utaltak, hogy a hordárok már korábban elmentek.

A pénzügyőrök minden bizonnyal a vevők megérkezése előtt értek a helyszínre – mondta a szóvivő, majd hozzátette: a gyalogos megoldás mellett más módszerekkel is próbálkoznak a csempészek, de ezeket jórészt már ismeri a NAV, így fel is tud készülni a jogsértő kísérletek leleplezésére.
Általános tapasztalat, hogy a hatósági felderítő munka nem nélkülözi a sajátos, meglepő megoldásokat – erre lehet példaként említeni egy közelmúltbeli esetet.

A NAV emberei Borsod megyében tartottak ellenőrzést, egy házba szerettek volna bejutni. Amikor megérkeztek az ingatlanhoz, azt vették észre, hogy több helyiségben is fel volt kapcsolva a lámpa, és mozgást is láttak az épületben, ennek ellenére többszöri csengetésre sem nyitott senki ajtót.

Az egyik pénzügyőr ekkor a ház hátuljához sétált, ahol arra lett figyelmes, hogy valaki több tucat doboz cigarettát próbál meg kipréselni a fürdőszoba kis méretű ablakán. Az érintett akciója nem vezetett sikerre, az egyenruhás ugyanis elővette telefonját és rögzítette a történéseket. A házban tartózkodó személy ezután nyitott ajtót.

A NAV a helyszínen összesen 160 doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát és két kilogramm fogyasztási dohányt foglalt le, a hivatal orgazdaság miatt indított eljárást.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ