Cover
Gazdaság
Szabályozott mederbe terelné a rövidtávú lakáskiadásokat a józsefvárosi önkormányzat
2018-11-2707:57
Évente négyzetméterenkénti 1820 forintos adót vezetne be a rövidtávú szálláshely-kiadásra a józsefvárosi önkormányzat. Az ECHO TV JÓ reggelt! című műsorában Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője elmondta: a szigorítás nem lesz hatással a fővárosi albérletárakra.
Azok, akik az elmúlt években befektetési céllal vásároltak ingatlant, két féle módon tudták ezt hasznosítani: vagy hosszútávra adták ki, vagy rövidtávra, elsősorban külföldi turistáknak - emelte ki Balogh László. 

Hozzátette: a rövidtávú kiadás nagy előnye, hogy mivel a turisták csak pár napra érkeznek a fővárosba, magasabb összeget lehet tőlük elkérni, ez pedig magasabb bevételt jelent. Azonban megjelennek többletköltségek is, ilyen a takarítás, emellett a lakóközösséggel való viszonyt is megterhelik ezek a szálláshely kiadások.
Részben ennek a hatására is dönt úgy egyre több önkormányzat, hogy ezeket a rövidtávú lakás kiadásokat valamilyen szabályozott mederbe tereli
- fogalmazott.

A szigorítással kapcsolatban elmondta: nem jelent nagy terhet a rövid távú lakáskiadók számára, hiszen ez az éves bevételük nagyjából 1,5 százalékát teszi ki. Emellett az önkormányzat az ebből származó bevételt a kerület fejlesztésére tudja fordítani.

Balogh László elmondta: a szigorítás hatására nem lesz hatással a budapesti albérlet árakra.


A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ