Cropped landscape
Gazdaság
Balogh László: A pénzügyi tudatosság erősítése kedvező az egész nemzetgazdaság számára
2018-11-2715:38
A fiatalok, a családok pénzügyi tudatosságának erősítése az egész társadalom, az egész nemzetgazdaság számára kedvező - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Privátbankár.hu "Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018" című rendezvényén kedden Budapesten.
Kiemelte: 2017 őszén azért indította el a kormány a hétéves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégiáját, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei bővüljenek, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a fiatalok, a családok a pénzügyek intézésében.
    
Jelezte: jövő tavasszal is megrendezik a Pénz7 rendezvénysorozatot, amelynek eseményeit először az iskoláskorúaknak tartották meg, de az elmúlt években kiderült, nagy igény van arra is, hogy a diákok mellett a tanárok és a szülők is elsajátítsák a korszerű pénzügyi-vállalkozói ismereteket.
    
Balogh László elmondta: a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése azt eredményezi, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hoznak majd a pénzügyi termékek megvásárlásakor, és ezzel a pénzügyi intézmények, az egész pénzügyi rendszer kockázatai is csökkennek.
    
A pénzügyi tudatosság erősítése nemzetstratégiai kérdéssé vált - mutatott rá a helyettes államtitkár hozzátéve, a gazdasági-pénzügyi válság rávilágított arra, milyen csapdákba kerülhetnek a családok, a fogyasztók, ha nem rendelkeznek kellő pénzügyi ismeretekkel.
    
Balogh László jelezte: a bankok és a biztosítók napi tevékenységében a digitalizáció egyre nagyobb szerepet kap, ez még inkább felerősíti azt az elvárást, hogy a pénzintézetek partnerei egyre alaposabb pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek. Napjainkban a digitalizáció jelentősen felgyorsítja a hiteligényléseket, már néhány perc alatt személyi, fogyasztói hitelt lehet felvenni, vagy biztosításokat lehet kötni, ez pedig nagymértékben megnöveli a vevők döntéseinek kockázatát - mondta.
    
Kiemelte: a pénzügyi ismeretek oktatását már egészen korán, kisiskolás korban el kell kezdeni, mert a digitalizálás napjainkban minden területen új kihívásokat hoz magával.
    
Balogh László a hétéves stratégiáról elmondta: megvalósítása, a pénzügyi tudatosság erősítése során a lakosság valamennyi korcsoportját el kell érni, így az iskolások mellett a felsőoktatásban tanuló hallgatók, a felnőtt lakosság, az idősebb korosztályok, a fogyatékkal élők pénzügyi ismereteit is bővíteni kell.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ