Cover
Gazdaság
Áder János köszöntötte az Euroskills 2018 verseny magyar versenyzőit
2018-11-2615:39
Az örömmel végzett munka, a tehetség, a szorgalom, az elszántság, a megbízhatóság és a pontosság ma sem veszített értékéből, ez legyen a jövőben is mérce, mert akkor nem maradnak el az újabb sikerek - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnöke hétfőn Budapesten a fiatal szakmunkások Európa Bajnokságán kimagasló eredményt elérő magyar versenyzők és felkészítői tiszteletére adott ebéden.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember 26-28. között rendezte meg a szakmák Európa Bajnokságát, az EuroSkills-t Budapesten. A versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője, 500 szakértője volt jelen, a magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak, három arany, három ezüst és három bronz érmet nyertek, a szakmájában magas pontszámot elérő nyolc magyar versenyző kiválósági elismerésben részesült.
    
A köztársasági elnök a magyar nyomdászat, könyvkötészet kiemelkedő személyisége, a XIX. század derekán született  Kner Izidor munkásságát hozta példának arra, hogy a minőség, a pontosság és a megbízhatóság a legjobb cégér.
    
Kner Izidor csak a tanulásban, a fejlődésben és a lelkiismeretes munkában hitt - emelte ki a köztársasági elnök. Felidézte, hogy Kner 22 éves korában kezdett saját vállalkozásba, nyomdát indított Gyomán, amely folyamatosan bővült; nyomdászait jól megfizette, tekintélyes igazgatóként is velük együtt dolgozott.
    
A magyarországi szakképzésre óriási hatással volt, külön munkásotthont építtetett a vándortanoncoknak, sokan csak azért akartak többet tanulni, hogy nála dolgozhassanak - tette hozzá.
    
Amikor 75 évesen, 1935-ben meghalt, egy virágzó nagyvállalatot hagyott hátra, az egyik legnagyobb hazai nyomdának számított - fogalmazott Áder János.
    
A rendezvényen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ