Cropped landscape
Gazdaság
Erősödik a turisztikai, az energetikai és az oktatási együttműködés Kazahsztánnal
2018-11-2315:15
Együttműködési megállapodások aláírásával zárult a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. ülésszaka, amelynek keretében két munkacsoportot is létrehoztak a turisztikai és energetikai kapcsolatok erősítésére - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a találkozót követő  sajtótájékoztatón pénteken.
A pénzügyminiszter elmondta, hogy az atomenergiai munkacsoport az atomenergetika békés célú felhasználására, az innovációs és a kutatás-fejlesztési együttműködések kialakítására fókuszál. A turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázására  jött létre a turisztikai munkacsoport, amely az információk megosztását, a szakképzést, valamint a befektetések ösztönzését célozza.     

Közölte, hogy áttekintették a további együttműködési lehetőségeket, amelyek a jövőben meghatározóak lesznek például a vízgazdálkodás, az egészségipar, a gyógyszeripar vagy a korszerű digitalizációs megoldások területén.       

Varga Mihály kiemelte, hogy a Kazahsztán és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom tavaly mintegy a háromszorosára emelkedett, meghaladta az 500 millió dollárt. Közvetlen légi járat is indult, amelyet eddig mintegy 40 ezer utas vett igénybe Asztana és Budapest között.     

A tárcavezető kifejtette: a magyar gazdaság 5 százalék körüli növekedése, az üzleti környezet és a folyamatosan csökkenő adók hozzájárulnak ahhoz, hogy Kazahsztán beruházóként is megjelenjen Magyarországon, mint ahogy a Mol már több mint 10 éve van jelen sikeresen a közép-ázsiai országban.     

Timur Szulejmenov, a Kazah Köztársaság nemzetgazdasági minisztere elmondta, hogy Magyarország komoly stratégiai partnere Kazahsztánnak. Köszönetet mondott az eddigi együttműködésért, kiemelve az ösztöndíjprogramot, mivel "az abban résztvevő fiatalok lesznek a két ország tiszteletbeli diplomáciai nagykövetei". 
    
Varga Mihály elmondta, hogy a magyar kormány a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj Programjában a kazah fiatalok nagy érdeklődésére tekintettel a felajánlott ösztöndíjak számát 200-ról 250-re emeli.
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ