Cover
Gazdaság
Háttérkép: A hazai kis- és középvállalkozásoknak köszönhető a gazdasági növekedés
2018-11-2221:49
Öt százalékos a magyar gazdasági növekedés az elmúlt fél évben, hogyan lehetséges ez? A közép-európai régió válhat az Európai Unió gazdasági motorjává? És meddig tart a német-francia gazdasági érdekházasság? Bayer Zsolt állandó vendégeivel Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal elemzett az ECHO TV Háttérkép című műsorában. 
Tulajdonképpen bizonyos természetes kapcsolatrendszer restaurálása zajlik a térségben a V4-ek és Németország között. A folyamat nem most kezdődött, viszont az elmúlt időszakban felélénkült. Ahogy Boros Imre fogalmazott: „elemében van”. Megjegyezte: a német gazdaság is egészen jól teljesített idáig, csak a dízelbotrány illetve a dízelautók kitiltása a német nagyvárosából okozott megtorpanást. A német gazdaság és a hozzá kapcsolódó térségbeli cégek, illetve az országok erőfeszítéséből áll össze a gazdasági növekedés - mondta Boros Imre, aki szerint a keleti nyitás is hozzájárul mindehhez főként, ha a kínai kapcsolatokat nézzük, amely 16 országot érint – tette hozzá. Úgy véli: ez lehet az Európai Unió gazdasági motorja. 
A mélyrétegben egy nagyon egyszerű ugyanakkor drámai folyamat húzódik meg. 1978-tól 1996-ig, a Bokros-csomag mélypontjáig, 38 százalékkal csökkent a reálbér Magyarországon. Pusztító 18 év volt - fogalmazott Bogár László. A kilátástalan helyzet demográfiai lepusztulást is eredményezett, a magyar férfiak születéskor várható élettartama jelentős mértékben csökkent. Ebben az időszakban katasztrófák sorozata érintette a térséget - fejtette ki a szakember. Az elmúlt 2-3 évben zajló folyamatok ennek az időszaknak a kompenzálása - magyarázta Bogár, aki idesorolta az igen jelentős béremeléseket, és a belső fogyasztás jelentős növekedését. 
Boros Imre Bayer Zsolt kérdésére leszögezte: a magyar gazdaság 5 százalékos növekedése erősen a magyar kis- és középvállalkozások (KKV) teljesítménytöbbletének és a belső fogyasztásnak köszönhető. Ez lökte meg a GDP-t. Hozzátette: a belső fogyasztás a béremelkedések miatt tudott nőni, köszönhetően az elmúlt évek kis- és középvállalkozásokat támogató intézkedéssorozatának. 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ