Cover
Krónika
Elhúzódik a bőnyi rendőrgyilkos büntetőpere
2018-11-2206:06
Decemberben folytatódik a bizonyítási eljárás a rendőrgyilkossággal vádolt id. Győrkös István perében, amelyben újabb szakértőket hallgathatnak meg. Az ügyben a Szombathelyi Törvényszék csak jövőre hirdethet elsőfokú ítéletet.
A vártnál lassabban halad a bizonyítási eljárás a Szombathelyi Törvényszéken a közismert hungarista, id. Győrkös István ellen rendőrgyilkosság miatt indult perben.

A Magyar Idők értesülése szerint a bírói tanács a szokásosnál is részletesebb bizonyítást folytat le, ami időigényes, emellett az eljárás elhúzódásához az is hozzájárul, hogy a védelem számos felvetéssel, indítvánnyal élt a per során.

Varga Roland bíró december 12–13-ra tűzte ki a bizonyítási eljárás lefolytatását, amikor is várhatóan ismét szakértőket hallgatnak meg. Az év végéig hátralévő idő már nem elég arra, hogy sor kerülhessen a perbeszédekre, illetve a vádlottnak az utolsó szó jogán tett nyilatkozatára, így az elsőfokú ítélet kihirdetése csak a következő esztendőben várható.

A legutóbbi tárgyalási napon az igaz­ságügyi, orvos, illetve fegyverszakértő ismertette szakvéleményét.

Győrkös István illegálisan tartott Kalasnyikov (AK) gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot 2016. október 26-án. Ugyanakkor a védelem és a vádlott már az eljárás kezdete óta azt a taktikát követi, hogy vitatják a lövedék eredetét; szerintük a főtisztet a kollégái maroklőfegyvereinek egyikéből származó lövedék ölte meg, azaz úgynevezett baráti tűz okozta a halálát.

A szakértők egyik feladata az volt, hogy tudományos alapossággal megvizsgálják, a halált okozó lövést 7,62 vagy 9 milliméteres lövedék ­okozta-e. Az előbbi az AK, az utóbbi a rendőrök számára rendszeresített pisztolyokba való lövedék kalibere. A fegyverszakértő bemutatta az áldozat baseballsapkáját, rajta a lövedék ütötte lyukkal.

A szakértő szerint a fejfedőn okozott sérülés formája és mérete a perdöntő. Mint mondta, változhat bármennyire a sapka anyagszerkezete a lövés után, a lyukat AK-fegyver ütötte. Győrkös vitatta a szakértők állítását, s kitartott amellett, hogy a lyukat 9 milliméteres lövedék okozta.

Védői még egy videót is készítettek, a felvételen sertésfejeket lőttek meg AK-val, valamint pisztollyal, és a keletkezett sérülések bemutatásával érveltek a „baráti tűz” mellett.

A videót végül nem csatolták a bizonyítási eljárás dokumentumai közé. A védők ekkor bemutattak egy baseballsapkát két, lövedék okozta lyukkal, és felszólították a fegyverszakértőt, hogy mondja meg, melyiket okozta AK-, melyiket pisztolylövedék.

Erre nem kerülhetett sor, mivel a szakértő közölte: az általa végzett munka tudományos alapú, és nem „bemondásra” épülő, azonnali válaszokat igénylő tevékenység.

Ezután a perben először tett vallomást a vádlott, aki a nyomozati vallomásával megegyezően azt állította: meglőtték a rendőrök, ő magatehetetlenül zuhant a földre, ekkor dördültek el a gépkarabélyából a lövések.

A vádirat szerint Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a gyilkosság napján.

A férfi nem akarta beengedni őket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette Kalasnyikov gépkarabélyát, egy magyar gyártmányú, AMD 65 típusú fegyvert, amit csőre töltött és kibiztosított. Az utánasiető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.
A Győrköst elfogó kommandósok a Kalasnyikov mellett egy pisztolyt is találtak a vádlottnál.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egyik alapítója, és a rendőrök a szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen indított razziasorozat részeként kerestek nála is illegális fegyvereket.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ