Cover
Gazdaság
V4 - Európa jövője: Egy rendezett brit kilépés lenne Magyarország érdeke
2018-11-2121:26
Fontos, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló honfitársaink tudjanak előre tervezni - mondta a Századvég kutatási igazgatója az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában.  Szabó Dávid kifejtette, hogy a magyar gazdaságnak is az az érdeke, hogy a britek rendezett körülmények között és kiszámíthatóan távozzanak az EU-ból. 
Magyarország kevésbé lesz vesztese a Brexitnek, még hard Brexit esetén is, miután a Nagy-Britanniába irányuló áruforgalom az éves exportalap 5 százalékát teszi ki – fogalmazott Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese . 

Hard Brexit estén megszűnne a munkaerő szabad áramlása, a britek döntenék el, hogy kit engednek be az országba. A hard Brexit az Európai Unió egységes piacától való elesést is jelentené és megszűnne az áruk szabad, vámmentes kereskedelme, valamint a migrációs politika drasztikus változásával is járna – fejtette ki Szabó Anett. 
Erre reagálva Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgató elmondta: hard Brexit esetén a brit migrációs politika kénytelen lenne más erőforrások után nézni. A kieső kelet-közép európai, magasan képzett, ezen a területen kockázatvállaló és kifejezetten törekvő munkavállalók helyett kénytelen lenne a brit nemzeti munkavállalók irányába fordulni. 

Egy rendezett brit kilépés lenne Magyarország érdeke gazdasági és politikai szempontból is. Szabó Anett kérdésére válaszolva a Századvég kutatási igazgatója közölte: mindez azt takarja, hogy a britek távozása ne legyen negatív hatással a viszonyrendszer stabilitására illetve az európai uniós tagállamok és Egyesült Királyság közötti gazdasági és biztonságpolitikai együttműködésére. 
 
Bárhogy is változik a helyzet, a lényeg, hogy valamiféle folytonosság és kiszámíthatóság jellemezze. Ez az Egyesült Királyságban dolgozó magyar munkavállalók és a magyar gazdaság érdeke egyaránt - tette hozzá. 
A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ