Cropped landscape
Gazdaság
A Brent olajfajta ára márciusi szintre zuhant
2018-11-2017:59
Március eleje óta a legalacsonyabb szintre esett a Brent olajfajta ára, miközben a nyugati féltekén irányadó WTI kőolaj hordónkénti ára 2017 novemberi szintre zuhant. 
Kedden 16.45-kor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára januári szállításra 2,96 dollár (4,43 százalék) csökkenéssel, 63,83 dolláron állt. Utoljára március 9-én jegyezték ilyen alacsonyan az olajfajtát. 
    
Eközben a WTI ára tavaly novemberi mélypontra, 54,27 dollárra esett, ami 2,95 dollár (5,14 százalék) csökkenés a hétfői záróértékhez viszonyítva. 
    
Elemzők szerint a piac azokra a félelmekre reagál, hogy miközben lassul a globális gazdasági növekedés és mérséklődik a kőolaj iránti keresletbővülés, egyes olajtermelő országok, különösen az Egyesült Államok növeli a termelését. Az amerikai olajtermés idén 25 százalékkal, napi 11,7 millió hordós rekordszintre nőtt. 
    
Az OPEC napi 1 millió hordóval kívánja visszafogni a termelését a jövő évtől. Az erről szóló döntést a szervezet december 6-ikai ülésén tervezik aláírni. 
    
A BNP Paribas francia bank várakozása szerint, ha valóban megszületik a megállapodás, és ahhoz csatlakozik több, szervezeten kívüli olajtermelő ország, a Brent olajfajta hordónként ára 80 dollárra erősödhet az év végére. A BNP jövőre átlagosan 76 dolláros Brent-árral számol.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ