Cropped landscape
Krónika
Csak jövőre dönthetnek a tábornokperben
2018-11-1911:46
Csak a január 7-re kitűzött tárgyalási napon fejeződhetnek be az úgynevezett tábornokperben a védői perbeszédek a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt. Utána még az ügyész és a vádlottak fűzhetnek megjegyzést az elhangzottakhoz, majd az utolsó szó jogán szólhatnak a terheltek. Csak ezután születhet meg az elsőfokú ítélet. A tizenhét vádlottat, köztük tábornokokat kenőpénzek elfogadásával vádolja az ügyészség.
A Debreceni Törvényszék Nagy László hadbíró ezredes vezette katonai tanácsa három védő perbeszédének meghallgatásával január 7-én folytatja az úgynevezett tábornokper megismételt elsőfokú tárgyalását. Az ügyész perbeszédében az első hét vádlottal – köztük Fapál László­val, a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a Gyurcsány-kormány idején hivatalban volt közigazgatási államtitkárával – szemben letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
 
Az elsőrendű vádlott, L. Attila dandártábornok védője, Zamecsnik Péter perbeszédében azt mondta, „hemzseg a vádirat a megalapozatlan megállapításoktól”, sem az eredeti vádirat, sem az új eljárásban előterjesztett vádkiegészítés nem tartalmaz konkrétumokat, és nincs olyan vádpont, amelyik maradéktalanul megvalósulna. Álláspontja szerint a tanúk és a vádlott-társak vallomásai messze nem támasztják alá az elsőrendű vádlott vonatkozásában, amit az ügyészség leírt.
 
A vádirat mereven ragaszkodik O. János tizenhatodrendű vádlott vallomásához, amivel komoly eljárásjogi és tartalmi problémák voltak – érvelt az ügyvéd, aki – az eddig nyilatkozó védőkkel egyezően – ügyfele felmentését indítványozta.
 
Legutóbb O. Lajos dandártábornok védője mondhatta el perbeszédét. A vádlott részletes, beismerő vallomást tett az eljárás során, a többi terhelt és a védők azonban megkérdőjelezik a tábornok elmeállapotát. Saját védője is ezzel érvelt a perbeszédében. Az ügyvéd szerint védence, 13 orvos és elmeszakértő által dokumentáltan, a cselekménye elkövetésekor, a vallomástételi időszakban is elmebeteg volt, ezért állításait úgy kell értékelni, hogy egy tudatmódosító szerekkel kezelt vádlottnak ígértek büntetlenséget és vádalkut.

A büntetőperben – amely a HM egyes tisztségviselői által 2001–2010 között elkövetett bűncselekményeket érinti – első körben a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa még 2013 februárjában felmentette a három tábornokot, hat ezredest, Fapál Lászlót és további hét vádlottat. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2014 februárjában hatályon kívül helyezte az ítéletet, és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt eljárás lefolytatására.
 
A vádirat szerint – három terhelt kivételével – a vádlottak mindegyike a honvédség kötelékébe tartozott, illetve különböző, a honvédség irányítása alatt álló szervezeteknél, gazdasági társaságoknál töltöttek be vezető pozíciókat. Ezek a társaságok feleltek pél­dául a honvédségi rendezvények szervezéséért, az ingatlanok üzemeltetéséért, valamint az eszközök, felszerelések beszerzéséért. Pozíciójuknál fogva ők választották ki azokat a vállalkozásokat, amelyekkel a különböző feladatok ellátására szerződtek.
 
A vádirat szerinti bűncselekmények 2001-ben kezdődtek, amikor a honvédségen belül olyan átszervezésekről döntöttek, amelyek átszabták a korábbi szervezetek feladatkörét, működését, ezáltal a korábbi kapcsolatrendszert is érintették. Az ügyészség szerint ez indította az első- és a tizenhatodrendű vádlottat arra, hogy Fapál László közreműködésével mentsék a menthetőt.
 
Három dandártábornok, L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott megegyezett abban, hogy a minisztériumnak szolgáltatást nyújtó társaságoktól – megrendelések fejé­ben – a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A vádlottak általában a cégek vezetőivel tudatták, hogy mekkora összegben tartanak igényt „jutalékra”.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ