Cropped landscape
Gazdaság
Boros Imre: Mindenkinek kedvező lehet a nyugdíj-előtakarékossági kötvény
2018-11-1909:15
A nyugdíj-előtakarékossági kötvény nem csak a nyugdíjasoknak lenne kedvező, hanem az állam számára is. A megtakarítási forma ugyanis az államadósság-kezelés részévé tudna válni - mondta az ECHO TV Jó reggelt! című magazinműsorában Boros Imre. A közgazdász megjegyezte: ilyen típusú rendszer több európai országban létezik már. 
Varga Mihály pénzügyminiszter az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában jelentette be, hogy olyan nyugdíj-előtakarékossági kötvényt szeretnének majd kibocsátani, amelyet kedvezőbb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani és élvezni a járulékukat. 
Boros Imre ennek kapcsán kifejtette: a nyugdíj-előtakarékossági kötvény nem csak a nyugdíjasoknak lenne kedvező, hanem az állam számára is. A megtakarítási forma ugyanis az államadósság-kezelés részévé tudna válni. A közgazdász megjegyezte: ilyen típusú rendszer több európai országban létezik már. 

A technikai megoldások kapcsán jelezte: fontos lenne azokon a helyeken, ahol nincs ATM, megoldani a mobilpénzfelvételt. Azt is elmondta: ezeket a számlákat célszerű lenne a bankok helyett a Magyar Államkincstárnál vezetni. 

Boros Imre szerint nem biztos, hogy a kötvény kiváltaná az önkéntes nyugdíjpénztárt, ugyanakkor versenyhelyzetet teremtene. 

A rendszer bevezetéséhez egyfajta gondolkodásmódbeli váltásra van szükség. Az embereknek érezniük kell, hogy bármikor hozzájuthatnak a pénzükhöz - fogalmazott Boros Imre. Megjegyezte: 7 ezer milliárd forint van készpénzben az embereknél. Ez a bruttó hazai termék - GDP - 15 százaléka. Németországban ez a szám nagyjából 7 százalékon áll - tette hozzá. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!/Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ