Cropped landscape
Tudomány
Alaszka közelében erős jegesmedve-populációról számolt be egy tanulmány
2018-11-1919:24
Miközben a klímaváltozás miatt a jegesmedvék populációja sok helyen veszélyeztetett, Alaszka közelében, az Egyesült Államok és Oroszország közötti vizeken erős és nagy létszámú jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás.

A Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány szerint Alaszka északnyugati partjainak közelében, a Csukcs-tenger térségében csaknem háromezer jegesmedve él. Eric Regehr, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, hogy ez rövid távon nagyon jó hír, ugyanakkor nem azt jelenti, hogy hosszú távon ezeknek az állatoknak az életére ne lenne hatással a globális felmelegedés. 
    
A jegesmedvéknek szükségük van a jégre a fókavadászathoz, de a jóslatok a klímaváltozás következtében a tengeri jég fogyatkozását vetítik előre - emlékeztetett a szakember. 
    
A tanulmány bemutatta, hogy világszerte hogyan hat a jegesmedvékre a tengeri jégtakaró csökkenése. "Néhol máris hanyatlik a populáció, máshol még rendben van" - foglalta össze Regehr, aki több mint tíz éve az amerikai halászati és vadászati szolgálat biológusaként kezdte a kutatást, majd tavaly a Washingtoni Egyetem sarkkutató tudományos központjánál folytatta. 
    
A jegesmedvéket a tengeri emlősökhöz sorolják, mivel életük legnagyobb részét a tengeri jégtáblákon töltik. A jégtáblák területének csökkenése miatt szűkülnek vadászati lehetőségeik, hosszabban kell időzniük a parton, és többet kell úszniuk, ami nagyon igénybe veszi őket. 
    
A világ jegesmedve-populációja 19 alpopulációra oszlik, ezek közül két alpopuláció amerikai vizeken él. A Csukcs-tengeri populáció mellett a déli Beaufort-tengeri populáción Kanadával osztozik. 
    
A Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék a jégtakaró csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek, az Egyesült Államok 2008-ban ezért a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket. Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) akkori felmérése szerint az állományban kevesebb medvebocs élte túl a második évét, a felnőtt hím állatok súlya csökkent és kisebb lett a koponyájuk. 
    
Az USGS kutatója, Karyn Rode egy közelmúltban publikált tanulmányában megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a csukcsi jegesmedvék is többet időznek már a parton és csaknem 30 nappal kevesebb idejük van vadászni a jégtáblákon - emlékeztetett Regehr. 
    
A jegesmedvék túlélését segíti az a képességük, hogy zsírtartalékot tudnak felhalmozni a szervezetükben, és a csukcsi gazdag fókapopuláció kárpótolja a medvéket a lecsökkent vadászati időért - magyarázta a biológus. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ