Cropped landscape
Gazdaság
Évi 180 ezeret hozhat a csokos kölcsön
2018-11-1710:13
A kedvezményes kamatozás azt jelenti, hogy a kérdéses lakáshitelek kamata legfeljebb háromszázalékos lehet a teljes, legfeljebb 25 évig tartó futamidőben. A kedvezményes kölcsön alacsonyabb törlesztőrészletet jelent az érintett családoknak a piaci kamatokhoz képest – közölte a Magyar Időkkel Trencsán Erika, a Bankráció.hu hitelszakértője a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető államilag támogatott hitelről.
Mint ismert, december 1-jétől válik elérhetővé a kétgyerekes családoknak a legfeljebb tízmillió forintos, új lakás vásárlására fordítható kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyerekeseknek pedig az eddigi tízmillióról tizenötmillióra emelkedik a maximális hitelösszeg.
Trencsán Erika jelezte, a húsz évre felvett tízmilliós kedvezményes hitelnél a havi törlesztés 55-56 ezer forintra, a 15 milliósnál 83-84 ezer forintra jön ki.
A piacon elérhető legkedvezőbb, végig fix törlesztést garantáló húszéves futamidejű tíz- és 15 milliós lakáshitelek havi 66 és 100 ezer forintos havi kiadásához képest tehát évente 120-180 ezer forintos megtakarítást jelenthet az állami támogatással futó konstrukció.
Ráadásul az adósságfékszabályok és az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt 15-20 százalékkal kisebb családi összjövedelem is elég lehet a tíz- vagy 15 milliós csokos kölcsönhöz. A héten elfogadott áfatörvény-módosítás abban is segítheti a vevőket, hogy 2019 után ne csökkenjen drámaian az új lakások kínálata.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ