Cover
Gazdaság
30 százalékos béremelés jöhet a közigazgatásban
2018-11-1615:22
Megkezdődött az egyeztetés a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők béremelését megalapozó törvénytervezetről. A kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel a kormány újabb lépést tesz Magyarország versenyképességének javítása érdekében. Csökken a bürokrácia és még hatékonyabbá válik a kormányzati munka. Emellett jelentősen javul a közigazgatásban dolgozók, azon belül kiemelten a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselők anyagi megbecsülése. A tervezetet a közigazgatási érdekvédelmi szervezetek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) keretében véleményezhetik, majd azt követően kerül az Országgyűlés elé.
A kormány egyik fontos célja, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, mint ahány emberre valóban szükség van. A bürokrácia csökkentésével azonban párhuzamosan béremelés is lesz a kormánytisztviselőknél.

A törvényjavaslat ennek megfelelően tartalmazza az átfogó béremelési program megindítását a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők számára, akiknél a tervek szerint 2019-ben átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg, ezen belül egyéni eltérések lehetnek.
 
Hatékonyabb lesz a kormányzati igazgatási szervezetrendszer, a nemzetet magas színvonalon szolgáló kormányzati tisztségviselők nagyobb anyagi elismerést kapnak, és a szolgálati jogviszonyukat is újra szabályozzák. A kormány alapvető célja, hogy a közszolgálatot és a családi életet a lehető legjobban össze lehessen egyeztetni.

A javaslat külön fejezetet szentel a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselőknek, ezzel is érvényesítve a kormány általános családbarát politikáját.

Speciális jogosultságokat, kedvezményeket és támogatásokat ad, és bevezeti a kormánytisztviselők családalapítási támogatását.

A törvénytervezet megteremti a megfelelő jogi kereteket a bürokráciacsökkentéshez és a kormányzati létszámgazdálkodáshoz, emellett felhatalmazza a kormányt az igazgatási szerv alaplétszámának és az álláshelyeknek a meghatározására arra, hogy rendeletben szabályozza az álláshely betöltéséhez szükséges szakmai és képesítési követelményeket.
 
A javaslat emellett rögzíti a kormányzati igazgatási szervek és a kormányzati igazgatásban alkalmazható tisztségviselők típusait, és azok tevékenységének irányításért felelős vezetőket. Rögzíti a kormány működési kereteit, valamint kiterjed a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ