Cropped landscape
Gazdaság
A szociális hozzájárulási adó csökkentése érinti a legtöbb embert
2018-11-1407:06
Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások adómentességét, valamint kitolták az új lakások áfakedvezményét is. Regős Gábor, a Századvég vezető kutatója az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának szerdai adásában elmondta, mindezek mellett a legfontosabb változás a szociális hozzájárulási adó csökkentése újabb 2 százalékponttal, ami a hatéves bérmegállapodás értelmében történik. 
A vita még nem zárult le a szakszervezetek, a munkáltatók és az állam között, mivel a munkáltatók azt szeretnék, hogy a szociális hozzájárulási adó ne nyáron, hanem már januártól csökkenjen. Regős Gábor kiemelte, ez gyakorlatilag minden munkavállalóra vonatkozik és még ha nem is a munkavállaló fizeti, hanem a munkáltató, ha kevesebb adót kell fizetni, akkor lehet bért emelni, vagy fejleszteni. 

A Századvég vezető kutatója egyebek között arról is beszélt, hogy jövőre emelkedik a népegészségügyi termékadó az úgynevezett chipsadóval kapcsolatban kiemelte, nőni fog a műanyag zacskók, valamint reklámújságok díjtétele, aminek nyilvánvaló célja, hogy ezekből a termékekből kevesebb fogyjon. 

Ezt az adót a kiskereskedelmi cégek fizetik – közölte Regős Gábor. 

Nehéz Attila műsorvezető kérdésére, a Századvég vezető kutatója nem zárta ki, hogy az egészségesebb életmód szemlélete érdekében a dohánytermékek jövedéki adójának emelése is elképzelhető. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ