Cropped landscape
Tudomány
A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosok száma Finnországban
2018-11-1415:49
A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosok száma Finnországban: kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben. 
A klímaváltozás hatására a sötétség növekszik az ország déli és középső részén. A hótakaró csökkentené a sötétséget, mostanában azonban télen egyre gyakrabban inkább eső esik - mondta el Reija Ruuhela, a Finn Meteorológiai Intézet munkatársa. "Minél kevesebb a fény, annál több az öngyilkosság" - emelte ki. 

Hozzátette, hogy a férfiakat nagyobb mértékben érinti a probléma, mint a nőket. A férfiak esetében az öngyilkosságok kockázata az alacsony légnyomású időszakokban növekszik, míg a nőknél a magas légnyomás hatására. Az eredmények a klímaadatok és a finnországi öngyilkossági statisztikák összehasonlításán alapulnak. Finnországban az öngyilkosságok száma 1990 óta csökkent. Ruuhela szerint a klímaváltozás megállíthatja ezt a pozitív folyamatot. 

Mintegy 1500 öngyilkosságot jelentettek 1990-ben Finnországban, ezt követően a szám folyamatosan csökkent. 2016-ban azonban 757 esetet regisztráltak, ekkor 50-nel nőtt az öngyilkosságok száma a statisztikai hivatal jelentése szerint. Ruuhela szerint a finnek számára, akik a hideg időjárás elviselésére edződtek a történelem során, új jelenség a hosszú meleg időszak. 

A szakértő szerint az országnak fel kell készülnie a melegebb időjárásra.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ