Cover
Belföld
Semjén Zsolt: Lángra kell lobbantani a magyar identitás parazsát
2018-11-1307:58
Semjén Zsolt volt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának vendége, ahol beszélt a csütörtökön tanácskozó Magyar Diaszpóra Tanácsról, valamint a pénteken ülésező Magyar Állandó Értekezletről. A miniszterelnök-helyettes kifejtette, fontos a világban szétszóródott magyarság ápolása. Lángra kell lobbantani a magyar identitás parazsát - mondta az egyik legfontosabb programmal kapcsolatban. 
A szocializmusban az emigrációt mindig ellenségnek kezelték, ezért ők ki voltak hagyva mindenből, azonban 1990 után ez természetesen megszűnt. De az még mindig fennállt, hogy miközben az Összmagyar Tanácskozó Testület, a Magyar Állandó Értekezlet működött, ahol az volt a kérdés, hogy Bukarestben kormányon vagyunk-e, Pozsonyban parlamentben vagyunk-e, eközben pedig nehéz volt felállni és megkérdezni, hogy mi van mondjuk Clevelandben a cserkészekkel - magyarázta a tanács létrehozásának fontosságát Semjén Zsolt. 

Hangsúlyozta: ezt a tanácsot azért hoztuk létre, hogy kifejezetten a világban szétszóródott magyarságnak legyen tanácskozó testülete, mert nekik speciális programokra van szükségük. 

A legfontosabb a Kőrösi Csoma Sándor program, amelynek lényege, hogy minden évben 140 fiatal megy ki a diaszpóra közösségekhez és ott lángra lobbantja a magyar identitás parazsát - emelte ki. 

A pénteken ülésező Magyar Állandó Értekezletről azt mondta, ez a legkomolyabb összmagyar értekezlet. Itt az egész világ magyarsága jelen van, az elszakított területek Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Muravidék, a horvátországi magyarság és ellenzéki pártok is ott vannak. Végigmegyünk minden nemzetrésznek a speciális problémáján, és most nyilván Kárpátalja van a legveszélyeztetettebb helyzetben - magyarázta. 


Semjén Zsolt kiemelte, nagyon fontos az identitás megőrzése, az állampolgárság megadása, szavazati joggal, a határon túli etnikai alapú magyar pártok támogatása és a gazdasági támogatás is. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ