Cover
Gazdaság
Áder János: Infrastukturális beruházások kapcsolhatják össze még jobban Litvániát és Magyarországot
2018-11-1312:29
A jövőben infrastrukturális beruházások kapcsolják még jobban össze Litvániát és Magyarországot a köztük lévő nagy távolság ellenére - mondta Áder János államfő kedden, miután Vilniusban találkozott Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnökkel.
Áder János a litván elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az egyik ilyen beruházás a Via Carpatia úthálózat megépítése, amelynek Magyarországra eső szakasza 2022-re elkészülhet, Litvánia pedig ugyancsak jól halad az ehhez kapcsolódó autópályaépítéssel. Az energetikai összeköttetés célja pedig az, hogy a térség országai több lábon álljanak és minél kevésbé függjenek csak és kizárólag az orosz gáztól. Fontos cél, hogy észak után déli irányból is megépüljön egy gázfolyosó, hogy Magyarország tudjon szállítani gázt akár északról délre, akár délről északra - mondta Áder János.    

Dalia Grybauskaite arról beszélt, hogy az energetikai együttműködésen kívül a két ország közötti kereskedelemben is nagy lehetőségek vannak, az utóbbi években 75 százalékkal növekedett a kereskedelem. A litván elnök megköszönte a magyar légierő 2015-ös légtérvédelmi tevékenységét, amikor a németekkel közösen egy litván légibázisról biztosították Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. Mint mondta, erre a jövőben is számítanak majd.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ