Cropped landscape
Gazdaság
Nehezen lehet lépést tartani a lakáspiaci drágulással
2018-11-1209:09
A régóta tartó lakáspiaci drágulás miatt Budapesten és más nagyvárosokban is az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészek ingatlanai váltak keresettebbé. A nagyszámú befektetői vásárlás eredményeként a belvároshoz közeli nagyvárosias környékek még a zöldövezeteknél is jobban megdrágultak.
Tovább tart a lakáspiaci drágulás és forgalomélénkülés, ezért az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben fekvő lakások iránt megnőtt a kereslet – közölte Magyar Időkkel az Ingatlan.com, rámutatva, hogy Budapesten az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII. és a XV. kerületben volt a legmagasabb az elmúlt időszakban.

– Bár nem csökken a vevők száma a piacon, ők mégis egyre nehezebben tudnak lépést tartani az árak emelkedésével. Ez leginkább a fővárosra és a vidéki nagyvárosokra jellemző, amelyek továbbra is a gerincét adják a forgalomnak – mondta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

A portál saját adatai szerint például a legnépszerűbbek közé tartozó csepeli használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára egy év alatt 27 százalékkal nőtt ugyan, de a 427 ezer forint még így is kifejezetten alacsonynak mondható. Szintén jelentős, 35-40 százalékos áremelkedés látszik a X. és a XV. kerületi lakások átlagos négyzetméterárában, amelyek most félmillió forint magasságában járnak.

Összehasonlításként a VI., a VII. és a IX. kerület jellemző kínálati négyzetméterára már 700 ezer forint körül alakul. Balogh László szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz a folyamat: a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők.

A Takarék Index szerint a felkapottabb budapesti kerületekben tízéves távlatban szűkült az árkülönbség a zöld-övezetek lakásárai és a nagyvárosias részek árai között. Az elemzésből kiderül, hogy a belvároshoz közelebb fekvő ingatlanok felértékelődésében nagy szerepet játszhatott a spekulációs célú vásárlások elterjedése.

A lakást nem otthonnak, hanem befektetésnek vásárlók számára ugyanis a zöldfelületnél, a jó levegőnél sokkal fontosabb, hogy az ingatlan gyorsan megközelíthető, a szolgáltatások könnyen elérhetők legyenek – ugyanis az ilyen lakások a legkönnyebben kiadhatók. Az elemzés szerint a budai hegyvidéki területek ugyanakkor nagyobb árelőnyt jelentenek, mint egy városi park közelsége.

A statisztikai hivatal jelentése szerint több mint tíz százalékkal volt magasabb a használt lakások átlagára az idei második negyedévben, mint 2017 azonos időszakában. Az elemzésből kiderült, hogy az utóbbi évekre is jellemző a kisebb települések árszínvonalának távolodása az országos átlagtól. Míg a megyeszékhelyek árai összességében végig az átlag körül maradtak, a főváros árszintje a 2008–2015 közötti években általában 60 százalékkal múlta felül az átlagárat, 2018 első felében viszont már több mint kétszeresen meghaladta azt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ