Cover
Kultúra
Pozsgai Zsolt: Arra is szükség van, amit én képviselek
2018-11-1121:55
Pozsgai Zsolt az ECHO TV Bayer show című műsorában a kultúrharcról beszélgetett a műsorvezetővel. Az író, színház-és filmrendező kifejtette, az, hogy nem játsszák Csurka István darabjait a színházak az valóban egy kultúrharc. Kiemelte: hogyha tényleg a nemzetállamok halála felé tart Európa és sok más ország, akkor az nem frázis, hogy a saját kultúránk ismerete, tudata, egy verssor, hogy tudja megerősíteni az egész életünket. 
Az író, rendező elmondta csak a múlt hónapban számos külföldi országban játszották, próbálták darabjait, kiemelte, ő a magyar kultúráért dolgozik.
 
Egy színház sem játssza Csurka István műveit. Van-e erre értelmes magyarázat - tette fel a kérdést Bayer Zsolt. 

Pozsgai Zsolt azt válaszolta: Csurka István miután meghalt ismét visszakerült arra a helyre, ami megillette őt. Én magam is rendeztem egy darabját a halála után egy évvel és tolongtak az emberek. Olyan emberekkel volt tele a színház, akik nemcsak a nemzeti oldalon állnak, hanem most, mintha a halála óta megbocsátottak volna. Ez borzalmasan hangzik - magyarázta.
 
Kiemelte, azonban jelen esetben szerzői jogokról van szó, az örökösök nem tudnak megegyezni. 
Hozzátette: az a baj, hogy az évek múltával Csurka kopni fog. Elmondta, ő nem hagyta volna, hogy levegyék Csurka darabjait, perre ment volna miatta.

Ez valóban kultúrharc.
Az Esterházytól, Dés Lászlón át, Nádas Péterig tartó kánon nemcsak meghatározni akarja, hogy mi az irodalom, színház és film, hanem ki is választja maga közül a saját ítészeit. Ez olyan mintha önmagamba szeretnék bele, ennek semmi értelme nincsen - mondta a rendező. 

Hozzátette, azonban mégis szükség van arra is, amit ő képvisel, van közönsége.
Kiemelte: hogyha tényleg a nemzetállamok halála felé tart Európa és sok más ország, akkor az nem frázis, hogy a saját kultúránk ismerete, tudata, egy verssor, hogy tudja megerősíteni az egész életünket. Mint mondta, fontos, hogy ez megteremtődjön és nem látja reménytelennek a helyzetet.

Hangsúlyozta: 

mert az a előbb említett kánon mintha kezdene elsüllyedni. 
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Bayer show
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ