Cropped landscape
Tudomány
Törzsüknél összenőtt ikerpárt sikerült szétválasztani
2018-11-0913:02
Törzsüknél összenőtt 15 hónapos bhutáni ikerlányokat választottak szét ausztrál orvosok több mint hatórás műtéttel pénteken - írta a BBC hírportálja. 
A kislányoknak jók az esélyei a felépülésre - mondta el újságíróknak Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője. 
    
A törzsüknél összenőve született kislányok, Nima and Dava Pelden arccal egymás felé születtek, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre. 
    
A melbourne-i Royal Children's Hospital mintegy 18 szakembere vett részt a műtétben. 
    
A kislányok és édesanyjuk októberben érkeztek Melbourne-be, de az orvosok péntekig vártak a műtéttel, addig a kislányok egészségi állapotán igyekeztek javítani. 
    
Az operáló csoport nem tudta pontosan, mit találnak a két gyerek szervezetében. Sikeresen szétválasztották a májukat, az azonban nem volt világos, a bélrendszerüknek van-e közös szakasza. 
    
A műtét közben derült ki, hogy szerencsére nem volt ilyen. 
    
"Nem találtunk semmi olyat a kislányok hasában, amire ne álltunk volna készen. A következő 24-48 óra kihívást jelenthet, mint minden műtét után. Bízunk a jó eredményben" - mondta Crameri. 
    
Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. 
    
Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon. 
    
A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit. 
    
A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, mely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít. 
    
A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladeshi ikerlányt, Trisnát és Krisnát  választották szét 32 órás munkával. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ