Cropped landscape
Gazdaság
KSH: 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben
2018-11-0708:56
Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első három negyedévben a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Az adatok tanúsága szerint a szeptemberi forgalom közepesnek tekinthető, alacsonyabb az első kilenc havi átlagnál és az augusztusi 6,3 százalékos nyers, illetve 6,8 százalékos naptárhatással kiigazított indexnél. 

A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok szeptemberi forgalma 2,5 százalékponttal maradt el az előző havi 10,1 százalékos éves növekedésétől és március óta a leggyengébb adat. 

Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,4 százalékkal lassult az éves növekedés az előző havi 4,5 százalékról. Az üzemanyag forgalom szintén 1,4 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott az augusztusinál, amiben szerepet játszhatott az árak szeptemberi 1,3 százalékos havi, és 14,9 százalékos éves emelkedése. 

Kiskereskedelmi forgalom szeptemberi részletes adatait november 23-án közli második becslése alapján a KSH.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ