Cropped landscape
Gazdaság
Orbán Viktor: A magyar vállalatok megtalálhatják számításaikat Kínában
2018-11-0607:30
A magyar vállalatoknak lesz helyük Kínában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) felállított magyar országpavilont megnyitó beszédében.
Kínai látogatása zárónapján a kormányfő a kíséretében lévő tárcavezetők - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter - jelenlétében nyitotta meg az expó egyik díszvendégeként kiállító Magyarország pavilonját, ahol az érdeklődők például magyar élelmiszerekkel ismerkedhetnek.
   
Orbán Viktor szerint büszkeségre ad okot, hogy sikerült áthidalni a Magyarország és Kína közötti hatalmas távolságot, ennek eredményeként ugyanis magyar vállalatok megtalálhatják a számításaikat Kínában.
   
Felidézte hétfői tárgyalását Hszi Csin-ping kínai államfővel, akivel abban maradtak - mondta -, hogy "közösen fogjuk építeni azt a jövőt, amelyben a magyar cégeknek is lesz helyük majd Kínában". 
    
Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy "a legmagyarabb kínai város" címet Sanghaj érdemli ki, a besztercebányai születésű Hudec László építész ugyanis számos nevezetes épületet tervezett a kínai városban. Sanghaj kulturális lenyomatán rajta kívül más magyarok munkájának az eredménye is ott van - tette hozzá. 
    
A sanghaji expót több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki. A külföldi díszvendégek Magyarország mellett: Brazília, Kanada, Egyiptom, Németország, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Vietnam és Nagy-Britannia. 
Öt vállalatközi megállapodás született
 
Magyarország és Kína kapcsolatai a történelem során soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sanghajban a magyar országpavilon megnyitóján. 
 
Kifejtette: a magyar kormány időben felismerte a világgazdasági változások jelentőségét és eredményét, hogy a modernkori ipari forradalom tempóját legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról. Ez a felismerés vezetett a keleti nyitás politikai stratégiájáig - mondta, kiemelve, hogy ennek eredményeként az Európai Unión kívül Magyarország első számú kereskedelmi partnere és második legfontosabb exportpiaca Kína. 
    
Tavaly megdőlt a Kínába irányuló magyar export rekordja, és "jó reményeink vannak arra, hogy az idei év végén is exportrekordot ünnepelhetünk" - közölte Szijjártó Péter. 
    
A pavilonmegnyitón - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében - öt vállalatközi megállapodást írtak alá. 
    
A külgazdasági és külügyminiszter ezeket ismertetve elmondta: a Kőröstej lesz az első olyan magyar vállalat, amely élni tud azzal a lehetőséggel, hogy a kínai kormány Közép-Európában Magyarországnak biztosítja a legtöbb élelmiszerexport-engedélyt. A Kőröstej a mostani szerződéssel megkezdi tejtermékek kiszállítását Kínába. 
    
Emellett szerződést írtak alá egy magyarországi napelempark építéséről, a létrejövő naperőmű Magyarország energiabiztonságának garantálásában egy újabb lépés - közölte. 
    
Megállapodás született továbbá arról, hogy az Organica vállalat részt vehet egy zöldmezős beruházásban felépülő szennyvíztisztító fejlesztésében Kínában; szerződést írtak alá magyar borok kínai piaci promóciójára vonatkozóan; valamint egy megállapodást magyar kartusok exportjáról - ismertette Szijjártó Péter. 
    
A Sanghajba látogató magyar kormányzati delegációnak tagja volt mások mellett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki a pavilonnyitó ünnepség után a közmédiának elmondta: a standon igyekeznek bemutatni olyan innovációkat, amelyek a kínai partnerek szempontjából érdekesek lehetnek. Ezek közé sorolta az autonóm járműveket, a zalaegerszegi járműipari tesztpályát, valamint a szegedi lézerkutató központot. 
    
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a térségünkben Magyarország a leginkább kedvelt kínai befektetési célpont. 
    
Szólt továbbá arról, hogy a gazdasági mellett a felsőoktatási, egyetemek közötti együttműködés is erősödhet hamarosan megszülető államközi megállapodásokkal.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ