Cropped landscape
Tudomány
Elpusztult a Csádba áttelepített orrszarvúak többsége
2018-11-0611:59
Fél év alatt elpusztult a keskenyszájú orrszarvúak többsége, amelyeket azért telepítettek be Csádba, hogy csaknem fél évszázad után újra meghonosítsák az országban a kihalás fenyegette fajt.
Az African Parks civil természetvédő szervezet keddi bejelentése szerint a Dél-afrikai Köztársaságból májusban a Zakouma Nemzeti Parkba, Csád délkeleti szavannás vidékére áttelepített hat keskenyszájú orrszarvú közül négy elpusztult. 
    
Két rinocéroszt október közepén találtak holtan, további kettőt az elmúlt napokban. A természetvédők szerint a féltett állatokat bizonyosan nem vadorzók ölték meg, valószínűleg azért pusztultak el, mert rosszul alkalmazkodtak új környezetükhöz. 
    
A közép-afrikai Csádban évtizedekkel ezelőtt kihaltak az orrszarvúk a vadorzás miatt, az utolsó keskenyszájú orrszarvút 1972-ben látták. Az újrahonosítási kísérletet az tette lehetővé, hogy mára gyakorlatilag sikerült "vadorzóbiztossá" tenni a Zakouma Nemzeti Parkot. 
    
A Dél-afrikai Köztársaság és Csád 2010-ben írt alá megállapodást a kihalás fenyegette fajok megmentéséről Csádban. Az orrszarvú-újrahonosításban a két ország kormányán kívül a Dél-afrikai Nemzeti Parkok Szövetsége (SANParks) és az African Parks civil szervezet működött együtt. 
    
A hat orrszarvút légi úton szállították Dél-Afrikából az 5000 kilométerre fekvő csádi nemzeti parkba. 
    
A keddi közleményből nem derül ki, hogy mi lesz az újrahonosítási program sorsa a visszatelepített állatok többségének elpusztulása után. 
    
Csádon kívül már Botswanába, Tanzániába, Zambiába, Malawiba és Ruandába is telepítettek be rinocéroszokat. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ