Cover
Gazdaság
Óriási megtiszteltetés érte Orbán Viktort
2018-11-0520:46
Rengeteg ér az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Sanghajban Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyalt, főleg egy olyan hatalmas eseményen, mint az első Kínai Nemzetközi Import Expo, ahol 130-140 ország képviselője és 2800 cég is jelen van – emelte ki Tóth Gábor Kína-szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában. Az Európa Kapuja V4-Kína egyesület elnöke szerint a 10 milliós Magyarország kormányfője számára óriási megtiszteltetés, hogy a díszvendége lehet a hatnapos rendezvénynek.
Tóth Gábor felhívta rá a figyelmet, a magyar diplomácia óriási eredménye, hogy Magyarországot Kína stratégiai partnerként kezeli. 

Meggyőződése szerint Orbán Viktor díszvendég titulusa 80 százalékban politikai, 20 százalékban pedig gazdasági okok miatt van, a kínai elnök látja, hogy a közép-európai régióban hazánk veszi komolyan a Selyemutat.
A Kína-szakértő úgy véli szükség lenne a régióban az összefogásra, amire Orbán Viktor alkalmas is. Hozzátette: alkalmas arra, hogy először összefogja a V4-et, majd a 16-okat. (A 16+1 együttműködés egy olyan transzregionális platform, amelyet Kína és 16 közép-kelet-európai állam közötti kapcsolat elmélyítése céljából hoztak létre – a szerk.)

Tóth Gábor kiemelte, fontos lenne, ha kialakulna egy közös Kína-politika, de jelenleg azért nem lép előre a Selyemút-koncepció, mert nincs Európának egységes álláspontja arra nézve, hogy Kínával hosszú távon miként is kellene együttműködni. Úgy fogalmazott, 
Kína bedobta ide a csalit, de nyugaton meg kellene valakinek fogni, illetve kellene, hogy legyen egy erőközpontja a Selyemútnak itt Európában, de ez egyelőre hiányzik.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ